Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace."— Transkript prezentace:

1 Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTeO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastKavárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhPříprava kávy Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s postupem přípravy espressa a servisem kávy. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaKávovar, tempr, páka, kavárenský způsob servisu kávy DatumDatum vytvoření –

2 Příprava espressa

3 Inventář pro přípravu espressa Tryska na páru Tryska na vodu Šálky na kávu Podšálky

4 Mlýnek na kávu tempr Podložka pod páku

5 Páky ke kávovaru Dvouporcová páka Jednoporcová páka

6 Příprava esperessa  Espresso připravuje 25 – 30 sekund.  Množství Espressa v šálku je asi 30 ml.  Stejným způsobem pouze s menším obsahem je káva Ristreto. Tato káva má obsah 20ml a to odpovídá i době přípravy.

7 Postup při přípravě espressa  Příprava pracoviště – nahřejeme inventář  Nameleme kávu – 1 porce = 7gr kávy  Kávu nadávkujeme do páky  Kávu upěchujeme v páce tlakem 20 kg  Kávovar odpustíme na prázdno  Nasadíme páku  Pustíme kávovar  Šálek umístíme pod páku  Kávu připravujeme 25 – 30 sekund

8 Postup přípravy espressa Obr. 1 Dávkování kávy 2 porce 14 gObr. 2 Upěchování kávy

9 Při pěchování kávy vyvineme tlak 20 kg Po upěchování kávy lehce tempr otočíme v páce

10 Nasazení páky na kávovar Příprava espressa, doba přípravy je 25 – 30 sekund

11 Servis kávy Kavárenský tácek Rozetka Podšálek Šálek na espresso Moka lžíčka Sklenice s vodou Cukr

12 Ke kávě může podávat  Cukr – třtinový, rafinovaný  Mléko – teplé, v konvičce na mléko  Doplňky – hořkou čokoládu, mandle

13 Úklid pracoviště  Po servisu kávy vyčistíme páku.  Páku nasadíme zpět na kávovar.  Otřeme kávovar, případně prostor okolo kávovaru.

14 Úkoly na procvičení 1) Jak připravíme kávovar na provoz? 2) Jaké je pořadí při přípravě kávy?  Nameleme kávu – 1 porce = 7gr kávy  Položíme šálek pod páku  Odpustíme kávovar  Nasadíme páku  Příprava pracoviště – nahřejeme inventář  Pustíme kávovar  Upěchujeme kávu v páce

15 Popiš jednotlivý inventář na obrázku

16  Jaká je rozdíl mezi kávou Espresso a Ristreto? Espresso má ………………… ………. a Ristreto má obsah …………… a připravuje se ……………………..

17  Obrázky: archiv autora


Stáhnout ppt "Technika obsluhy – Příprava espressa Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google