Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):"— Transkript prezentace:

1 Algoritmizace a programování Cykly - For

2 FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí): příkazy Rozpětí: Rozpětí: range(3) => hodnota počítadla je 0,1,2 range(3) => hodnota počítadla je 0,1,2 range(1,4) => hodnota počítadla je 1,2,3 range(1,4) => hodnota počítadla je 1,2,3

3 FOR - příklad for i in range(1,11): print("Cislo",i) Vypíše desetkrát text Cislo a za ním aktuální hodnotu počítadla i (1 až 10). Vypíše desetkrát text Cislo a za ním aktuální hodnotu počítadla i (1 až 10). Počáteční hodnota počítadla nastavena na 1, cyklus se opakuje dokud je splněna podmínka i<11 a po každém proběhnutí cyklu se hodnota počítadla zvýší o 1. Počáteční hodnota počítadla nastavena na 1, cyklus se opakuje dokud je splněna podmínka i<11 a po každém proběhnutí cyklu se hodnota počítadla zvýší o 1.

4 Čísla v příkazu input Hodnota zadaná pomocí příkazu input je automaticky brána jako řetězec Hodnota zadaná pomocí příkazu input je automaticky brána jako řetězec Hodnota počítadla cyklu je definována jako číslo Hodnota počítadla cyklu je definována jako číslo Chceme-li do inputu vložit počítadlo cyklu, je potřeba tuto hodnotu přetypovat na řetězec: Chceme-li do inputu vložit počítadlo cyklu, je potřeba tuto hodnotu přetypovat na řetězec: str(i) -> str=datový typ string (řetězec) str(i) -> str=datový typ string (řetězec) text + str(i) + text -> spojování řetězců text + str(i) + text -> spojování řetězců

5 Čísla v příkazu input for i in range(1,11): input(“Zadejte “ + str(i) + “. číslo:“) Proměnná i nabude číselných hodnot 1-10 Proměnná i nabude číselných hodnot 1-10 Proměnnou i přetypujeme na řetězec Proměnnou i přetypujeme na řetězec V příkazu input spojíme řetězce pomocí + V příkazu input spojíme řetězce pomocí +

6 Příklady Napište vzorový příklad na slajdu 3 Napište vzorový příklad na slajdu 3 Načtěte 10 čísel a zobrazte jejich součet. Načtěte 10 čísel a zobrazte jejich součet. Ve škole je 10 tříd. Známe počty žáků v jednotlivých třídách (čísla čtená ze vstupu). Určete počet žáků ve škole a průměrný počet žáků ve třídě. Ve škole je 10 tříd. Známe počty žáků v jednotlivých třídách (čísla čtená ze vstupu). Určete počet žáků ve škole a průměrný počet žáků ve třídě.

7 Pěkný zbytek dne Pěkný zbytek dne


Stáhnout ppt "Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):"

Podobné prezentace


Reklamy Google