Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HYPNÓZA. Od řeckého boha spánku Hypna 1843 - J.Braid –H. – stav podobný tranzu navozen sugescí útlumů V.M.Bechtěrev (1921), I.P.Pavlov, B.Stokvis (1955)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HYPNÓZA. Od řeckého boha spánku Hypna 1843 - J.Braid –H. – stav podobný tranzu navozen sugescí útlumů V.M.Bechtěrev (1921), I.P.Pavlov, B.Stokvis (1955)"— Transkript prezentace:

1 HYPNÓZA

2 Od řeckého boha spánku Hypna 1843 - J.Braid –H. – stav podobný tranzu navozen sugescí útlumů V.M.Bechtěrev (1921), I.P.Pavlov, B.Stokvis (1955) a další- podobnost hypnózy a spánku, která je však čistě vnější a neúplná, v lecčem odlišná (např. v elktroencefalograficém záznamu). Milton H. Erickson (1901 - 1980) 1957 založil Americkou společnost pro klinickou hypnózu. popularitu u klientů i zájemců o jeho hypnotické umění sjíždějících se za ním ze všech končin. Erickson získal světové uznání jako velmi úspěšný hypnoterapeut i ve vědeckém světě.

3 STUPNĚ HYPNÓZY J.Hoskovec (1967) uvádí tyto stupně : 1. hypnoidní (relaxace, zavírání očí, naprosté tělesné uvolnění), 2. lehký trans (katalepsie, oční bulvy, anestezie rukou) 3. střední trans (posthypnotická amnézie, akceptování jednoduchých posthypnotických sugescí), 4. hluboký trans (posthypnotická amnézie, akceptování bizarních posthypnotických sugescí, posthypnotické halucinace).

4 TECHNIKY Fixace očí Frakciální metoda Nesprávná instrukce

5 VYUŽITÍ Deprese Fobie Závislosti ( kouření, léky, alkohol ) Přejídání vedoucí k nadváze Nedostatek sebevědomí Poruchy koncentrace ( př. Špatné soustředění na studium ) Nespavost Tréma Problémy s otěhotněním Alergie,problémy s imunitním systémem Chirurgie, porodnictví Sport

6 ,,FIKCE´´: Fikce 1 = Hypnóza je spánek. Nejedná se o spánek, ale může ho připomínat.Pokud člověk usne, je to tak proto, že se dobře uvolnil a probere se odpočatý. Název hypnóza je vžitý, bohužel však matoucí. Fikce 2 = Do hypnózy je možné uvést jen malé procento lidí. Do hypnotického transu je dle moderních výzkumů možné uvést až 90% lidí. Fikce 3 =Je možné někoho zhypnotizovat a vsugerovat mu, aby někomu ublížil. Ne! Hypnózou není možné člověka přinutit k zločinu.

7 ,,FIKCE ´´ Fikce 4 = Hypnóza na mě nefunguje. Aby pro Vás byla hypnóza prospěšná, nemusíte se ponořit do hlubokého transu. Velmi dobré výsledky má i stav lehké "bdělé" hypnózy. Navíc jde o proces učení se vstupovat do transu a ten se zintenzivňuje s dalšími transy. Většina klientů slyší hlas hypnoterapeuta po většinu času. To co je důležitou částí jsou speciálně formulované věty - sugesce. Pomocí sugescí formulovaných tak, aby jim rozuměla pravá mozková polokoule vznikají v podvědomí nové možnosti vhodnějšího myšlení a jednání. Fikce 5 = Hypnóza nemá význam pro normální lidi. využití ve formě hypnotického "koučování"velmi úspěšně v oblasti sportu.

8 NOVÉ POZNATKY Pomocí fMRI Mozek pod vlivem hypnotizéra zpracováva informace jinak než za standartních podmínek Pokus s barvami – Pokud je například člověku v hypnóze hypnotizérem řečeno, aby viděl barvy, aktivují se oblasti mozkové kůry zodpovědné za zpracování barev, i když ve skutečnosti v okolí reálně žádné barvy nejsou.

9 NOVÉ POZNATKY Stroopův test : testováno 8 vysoce hypnabilních lidí a 8 velmi málo hypnabilních. Po zhypnotizování byla všem dána posthypnotická sugesce, že uvidí bezesmyslné symboly vytištěné různými barvami, úkolem – poznat barvu symbolu. po ukonení hypnózy, byl všem 16 pokusným osobám proveden Stroopův test za součastné monitorace aktivity mozku fMRI. Hypnabilní osoby byly úspěšnější - pracovaly rychleji a dělaly méně chyb. Dalším zajímavým zjištěním bylo, že u hypnabilních osob byla během Stroopova testu výrazně méně aktivní oblast zvaná ACC ( anterior cingulate cortex ) - oblast mozku, která je aktivní v situacích, kdy se člověk snaží vyřešit konflikt mezi informacemi z různých zdrojů ( např. názvy barev a barvy tisku v tomto testu).

10 NOVÉ POZNATKY Výzkum londýnského psychologa Davida Oakley ( 2004 publikován v časopise Neuroimage ). Hypnotická sugesce byla zaměřena na vnímání bolesti. Hypnotizérovi se podařilo vyvolat u hypnabilních osob stejné mozkové procesy, jako kdyby jim byly aplikovány reálně bolestivé podněty. Při pouhé představě bolesti v bdělém stavu k ničemu takovému nedocházelo.

11 ZDROJE Psychologie Dnes (aut. Michaela Peterková) Libor Činka http://www.abcentrum-iq- psychologie-kurzy- kariera.com/hypnoza.htmlhttp://www.abcentrum-iq- psychologie-kurzy- kariera.com/hypnoza.html http://www.aktip.cz/cs/produkty- sluzby/psychoterapie/hypnoza.html


Stáhnout ppt "HYPNÓZA. Od řeckého boha spánku Hypna 1843 - J.Braid –H. – stav podobný tranzu navozen sugescí útlumů V.M.Bechtěrev (1921), I.P.Pavlov, B.Stokvis (1955)"

Podobné prezentace


Reklamy Google