Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Florbal Ročník: 1. 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Florbal Ročník: 1. 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek."— Transkript prezentace:

1 Florbal Ročník: 1. 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno dne: 5. září 2012 Metodický popis, (anotace): Podpora hodiny S portovní hry

2 Hřiště http://www.sportovkatyn.ic.cz/florbalhriste.png

3 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Floorball_ball.jpg

4 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Floorball_game.jpg

5 Charakteristika hry  Florbal je kolektivní halový sport podobný pozemnímu hokeji.  Hraje se na hřišti o rozměrech 40×20 metrů s lehkým dutým plastovým míčkem.  Při standardní herní situaci je z každého týmu na hřišti v jeden moment pět hráčů v poli a jeden brankář.  Hráči při hře používají speciální florbalové hole (tzv. florbalky) a snaží se vstřelit protivníkovi gól.  Brankáři žádnou florbalku nepoužívají, chytají pouze svým vlastním tělem, zejména rukama a nohama.

6 Základní pravidla - hřiště  Na hřišti 40×20 metrů, které je ohraničeno 50 cm vysokými mantinely, proti sobě nastupují dvě družstva s pěti hráči v poli a brankářem.  Branky jsou 160 cm široké, 115 cm vysoké, hluboké 65 cm v dolní části a 40 cm v horní části, mají měkkou obvodovou a chytací síť.  Hraje se na 3×20 minut (tento limit platí u elitních soutěží, u mládeže a v nižších soutěžích se časy liší), přestávky mezi třetinami jsou 10 minut.

7 Základní pravidla  Hráči v poli mohou míček odehrát pouze florbalovou holí, zároveň však není přípustné hrát holí nad úrovní kolen.  Míček lze odehrát nebo zpracovat i nohou, ale přihrávka nebo vstřelení gólu kopnutím je porušením pravidel.  Kontakt mezi hráči už není zakázán jako v počátcích hry – hra tělem se toleruje.  Hra hlavou nebo rukou je zakázaná, stejně jako výskok.  Brankář hokejku nepoužívá a může míček odrazit kteroukoliv částí těla nebo chytat do rukou, pokud se jakoukoliv částí těla nebo výstroje dotýká velkého brankoviště.  Dále brankář nesmí dostat nahrávku od spoluhráče, tzv. "malou domů" a při výhozu nesmí přehodit půlící čáru.

8 Základní pravidla  Hráč s míčem se pohybuje driblingem, hráči si mohou přihrávat a střílet na branku.  Nedovolený zákrok (faul) proti soupeři nebo jiná chyba je odpískána a nařízen volný hod z místa přestupku. Pokud se přestupek stane mezi 6m a 9m Vzdáleností rozehrává se volný hod z 9m vzdálenosti.  Při faulu na brankovišti, bránění v brankovišti je nařízen sedmimetrový hod, který se provádí pouze na brankaře.  Při házené se může hráč dotknout míče jakoukoliv částí těla od kolen nahoru, To ale neplatí pro brankaře v brankovišti.  Za hrubý faul následuje varování žlutou kartou, při opakovaném hrubém faulu vyloučení na dvě minuty. Rozhodčí také může hráče vyloučit i bez předchozího varování. Po třetím vyloučení je hráč současně diskvalifikován do konce zápasu. - červená karta.

9 Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Florbal http://www.sportovkatyn.ic.cz/pravidla.html


Stáhnout ppt "Florbal Ročník: 1. 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek."

Podobné prezentace


Reklamy Google