Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
(Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost) Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8. a 9. ročníku ZŠ Téma: Transformátory Metodický list (anotace): V úvodu materiálu je na modelu transformátoru vysvětlena principiální funkce tohoto zařízení, založeného na elektromagnetické indukci. Jsou stanoveny pojmy primární a sekundární cívka, vstupní a výstupní napětí. Je uvedena schematická značka. Dále je uveden vztah mezi vstupním a výstupním napětím a počty závitů primární a sekundární cívky a je definován transformační poměr, vysvětlený na jednoduchých úlohách. Z jejich výsledků jsou pak stanoveny pojmy transformace nahoru a transformace dolů. Na závěr jsou pro žáky připraveny dvě úlohy, ve kterých žáci počítají počty závitů cívky ze znalosti vstupního a výstupního napětí a počtu závitů cívky druhé. Úlohy slouží i jako tematická prověrka.

2 TRANSFORMÁTORY

3 Model transformátoru:

4 je zařízení, které mění střídavé napětí U1 na střídavé napětí U2 se stejným kmitočtem, ale jinou hodnotou je založen na elektromagnetické indukci střídavý proud procházející primární cívkou vytváří v jádře měnící se magnetické pole a tím se v sekundární cívce indukuje střídavé napětí

5 Schematická značka:

6 Platí:

7 Platí:

8 Urči transformační poměr
Urči transformační poměr. Primární cívka má 600 závitů, sekundární cívka má 300 závitů.

9 Urči transformační poměr
Urči transformační poměr. Primární cívka má 300 závitů, sekundární cívka má závitů.

10 Transformace nahoru p > 1, N2 > N1, U2 > U1 Transformace dolů p < 1, N2 < N1, U2 < U1

11 Primární cívka transformátoru má 690 závitů
Primární cívka transformátoru má 690 závitů. Kolik závitů by měla mít sekundární cívka, aby transformátor bylo možné použít pro elektrický zvonek na 9 V, máme - li k dispozici síťové napětí 230 V ?

12 Střídavé napětí má efektivní hodnotu 12 V
Střídavé napětí má efektivní hodnotu 12 V. Kolik závitů má sekundární cívka, když potřebuješ snížit napětí na polovinu a máš k dispozici primární cívku se 600 závity?

13 Zdroje: Kolářová, R., Bohuněk, J., Štoll, I., Svoboda, M., Wolf, M.: Fyzika pro 9. ročník základní školy, Prometheus, Praha 2000, str


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google