Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Význam KRNAPu ● Krkonoše hrály velmi významnou roli při zalednění Evropy při poslední době ledové. Právě o masiv Krkonoš se zastavil severský ledovec a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Význam KRNAPu ● Krkonoše hrály velmi významnou roli při zalednění Evropy při poslední době ledové. Právě o masiv Krkonoš se zastavil severský ledovec a."— Transkript prezentace:

1 Význam KRNAPu ● Krkonoše hrály velmi významnou roli při zalednění Evropy při poslední době ledové. Právě o masiv Krkonoš se zastavil severský ledovec a přinesl s sebou původně severské druhy rostlin a živočichů. Díky příznivým klimatickým podmínkám zde některé přežívají dodnes. K těmto severským druhům se přidaly z jihu i druhy alpské, které se s severskými druhy (glaciálními relikty - pozůstatky doby ledové) mohly křížit a vznikly tak nové druhy rostlin a živočichů, které se jinde nevyskytují. Říká se jim endemity.

2 Přírodní park Orlice ● Přírodní park má za úkol chránit zachovalé říční a nivní ekosystémy a celkový ráz krajiny v okolí toku. Tichá, Divoká a spojená Orlice je jednou z mála českých řek, která nebyla ve svém dolním toku v dlouhých úsecích zregulována, má přirozený a nadále se vyvíjející charakter. Nacházejí se zde četné meandry, ramena, náplavy a obnažené břehy. Na středním toku mají obě Orlice typický podhorský charakter.

3 Informace - KRNAP ● Rozloha 385 km2 ● Založeno 17. května 1963

4 Informace - Přírodní park Orlice ● Přírodní park Orlice byl vyhlášen v roce 1996 ● rozloha přes 11462ha ● Celková délka toků řek, podél kterých byl přírodní park zřízen, je cca 200 kilometrů

5 Fauna - KRNAP Vyskytují se zde např. jeleni, srnci, lišky, kuny, jezevci a mnoho druhů ptáků. Z bezobratlých např.žížala podhorská, tesařík obecný, babočka.

6 Fauna - Přírodní park Orlice ● Zde žijí vodní živočichové např. pisík obecný, kulík říční a ledňáček říční. ● Na suchu žije např. slavík obecný, koroptev polní, vydra říční.

7 Flora - KRNAP ● Roste zde např.smrk, buk a jedle,bledule jarní,devětsil lékařský,prstnatec bezový.

8 Flora - Přírodní park Orlice ● Roste zde např. olše,vrba, leknín b ě lostný,stolístek klasnatý,žebratka bahenní. Je zde mnoho živých meandr ů slepých ramen a t ů ní obklopených mok ř inami, loukami a zbytky lužních porost ů

9 Poznámka: u Přírodního parku Orlice máme školu a do KRNAPu (Krkonošský Národní Park) jedeme na švp (škola v přírodě)

10 Konec Vyrobili: Michal Pavlovič, Vojta Drašner ŽŠ Malšova Lhota 5.třída 16.3. 2011


Stáhnout ppt "Význam KRNAPu ● Krkonoše hrály velmi významnou roli při zalednění Evropy při poslední době ledové. Právě o masiv Krkonoš se zastavil severský ledovec a."

Podobné prezentace


Reklamy Google