Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A"— Transkript prezentace:

1 Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
Národní parky jsou území, kde se můžeme naučit mnohé o fungování přírodních zákonitostí, principů evoluce a schopnosti adaptace přírody.

2 POLOHA: Národní park Šumava leží při jihozápadní hranici České republiky s Německem a Rakouskem. Území Národního parku se rozkládá na území tří okresů: Český Krumlov, Prachatice, Klatovy.

3 POVRCH: Šumava Plechý 1378 m

4 VODSTVO: Šumava je prameništěm několika významných řek např. Vltavy, Otavy, Úhlavy,Blanice, Volyňky  náležející do povodí Severního moře a Řezné, Ilzu, Grosse Mühl v povodí Černého moře. Specifickým jevem jsou na Šumavě přirozená ledovcová jezera, která se vyskytují v nadmořské výšce kolem 1000 m.

5 ……… Na šumavských pláních se nacházejí nejcennější území - rašeliniště vrchovištního typu, kterým se říká slatě.

6 … Nejznámější jezera jsou:
Černé jezero Čertovo jezero Jezero Laka Plešné jezero Prášilské jezero Přehrada: Lipno

7 PREHRADA LiPNO

8 ROSTLiNSTVO: Území parku zahrnuje velké množství rozmanité flory. Jedinečný je například výskyt horských rostlin alpského typu. Značná část je zalesněná zejména buky a smrky. Mezi další porost patří borůvka černá, ploník obecný, dřípatka horská a různé druhy rašeliníků.

9 Chráněné rostliny: dřípatka horská, prha arnika, některé orchideje, kapradiny, plavuně a mnoho dalších…

10 Živočišstvo: Rys, se na Šumavě udržel jako jeden z mála. S ústupem lesů přibyli i živočichové vázaní na otevřenou krajinu. Šumava, která figuruje v Červené knize ekosystémů IUCN, je rovněž útočištěm mnoha chráněných druhů. Mezi ně patří například perlorodka říční, rak říční, tetřev hlušec, zmije obecná, tetřívek obecný a jeřábek lesní.

11 Perlorodka říční, tetřev hlušec, tetřívek obecný

12 Další: medvěd, vlk, kočka divoká,jestřáb lesní
Šumava je jednou z nejvýznamnějších oblastí výskytu vydry říční v ČR Z velkých predátorů žije dnes na Šumavě trvale pouze populace rysa ostrovida. Velké druhy kopytníků, především jelen evropský.

13 Rak říční,vydra říční

14 Rys ostrovid, jelen evropský

15 ZAJíMAVOSTi: V lednu 2007 se Šumavě nevyhnul ničivý orkán Kyrill, který po sobě napáchal nedozírné následky a navždy změnil podobu oblasti. Porazil tisíce stromů, jejichž tlející pahýly následně napomohly a uspíšily kůrovcovou kalamitu.


Stáhnout ppt "Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A"

Podobné prezentace


Reklamy Google