Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠUMAVA Nikola Ambrožová 9.A 18.9.2009.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠUMAVA Nikola Ambrožová 9.A 18.9.2009."— Transkript prezentace:

1 ŠUMAVA Nikola Ambrožová 9.A

2 Mapa ČR

3 Geomorfologické provincie a subprovincie
Hydrologické poměry- Většina území Šumavy náleží k povodí Severního moře a řeky Vltavy, menší část patří k povodí Černého moře a přítoků Dunaje. Pohoří je prameništěm několika významných řek - např. Vltavy, Otavy,Úhlavy nebo Řezné. Specifickým jevem jsou na Šumavě přirozená ledovcová jezera, která se vyskytují v nadmořské výšce kolem 1000 m. Geomorfologické členení -Podle geomorfologického členění Česka náleží pohoří Šumava do geomorfologické provincie Česká vysočina, do Šumavské subprovincie a do geomorfologické oblasti Šumavská hornatina. Oblast Šumavská hornatina je členěna na 4 geomorfologické celky: Šumava, Šumavské podhůří, Novohradské hory a Novohradské podhůří.

4 Zajímavosti - Šumava je vzácná a člověkem zatím málo dotčená přírodní krajina. Díky svým přírodním a historickým památkám je jednou z turisticky nejatraktivnějších rekreačních oblastí ČR. Jsou tu široké možnosti pro letní i zimní sporty, pěší turistiku, cykloturistiku i agroturistiku. Oblast skýtá množství historických a kulturních památek a pozoruhodných muzejních expozic. Šumavský kraj byl až do poloviny 18.st. téměř neobydlený a pokrývali ho neporušené a neproniknutelné pralesy. Jedinou lidskou stopou zde byli důležité obchodní stezky,( např. známá Zlatá stezka z 11.stol) a ve 14.stol. rýžování a dolování zlata. Z této doby se nám zachovali historické památky, jako např. hrad Kašperk, Velhartice, Vimperk nebo keltské hradiště Obří Hrad.

5 Hrad Kašperk Hrad Velhartice Zámek Vimperk

6 Národní park Šumava -Národní park Šumava byl vyhlášen v roce 1991 na nejvyšších a nejhodnotnějších partiích CHKO Šumava.. Národní park vznikl v roce 1991. Účelem jeho vzniku bylo ochránit pestrou mozaiku unikátních rozsáhlých rašelinišť, smrkových i bukových pralesů, horských luk, nespoutaných řek a ledovcových jezer. Tvoří největší souvislý komplex lesů ve střední Evropě, často bývá proto označován jako zelená střecha Evropy . Domov zde mají desítky ohrožených druhů rostlin a živočichů, jako jsou rys, los či tetřev. Některé druhy hmyzu se nevyskytují nikde jinde na světě než právě v šumavských rašeliništích. Národní park má unikátní přírodu zachovat – nejen pro ni samotnou, ale také proto, aby ji mohli i nadále obdivovat turisté, kterých sem každoročně přijíždějí dva miliony . -Oblast celé Šumavy patří mezi turisty k těm velmi populárním.

7 Národní park Šumava

8 Nejznámější Šumavské hory
Velký Javor Velký Javor (1456 m) Roklan (1453 m) Plechý (1378 m) Luzný (1373 m) Boubín (1362 m) Smrčina (1338 m) Poledník (1315 m) Černá hora (1315 m) Třístoličník (1311 m) Ostrý (1293 m) Pancíř (1214 m) Javorník (1093 m) Boubín

9 Šumava je součástí vyšší geomorfologické jednotky Šumavské hornatiny, při německé a rakouské hranici na JZ Čech. -Na německé straně je Šumava nazývána Bavorský les. -Geograficky se Šumava dělí na Železnorudskou hornatinu, Šumavské pláně, Boubínskou hornatinu, Trojmezenskou hornatinu a Želnavskou hornatinu. -Reliéf Šumavy je založen na tektonickém zdvihu pohoří, naposled v souvislosti s alpinským vrásněním v třetihorách. Již koncem druhohor byla Šumava souší a její povrch byl zarovnán v parovinu. Pozůstatkem tohoto zarovnání jsou známé Šumavské pláně. Ochlazením klimatu ve starších čtvrtohorách vedlo ke vzniku horských karových ledovců na 12 místech Šumavy. Jejich pozůstatkem jsou známá jezera – Černé, Čertovo, Laka, Prášilské nebo Plešné.

10 Zdroje


Stáhnout ppt "ŠUMAVA Nikola Ambrožová 9.A 18.9.2009."

Podobné prezentace


Reklamy Google