Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary"— Transkript prezentace:

1 Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
Filip Dostál 9.A

2

3 Hydrologické poměry v oblasti
Geomorfologická Provincie provincie : Česká vysočina subprovincie: Krušnohorská subprovincie Hydrologické poměry v oblasti Území je odvodňováno hluboce zaříznutými přítoky Teplé do Ohře, jižní a východní okraje patří do povodí Střely a Mže. Slavkovský les byl vyhlášen chráněnou oblastí přirozené akumulace vod. V území se nachází mnoho pramenů minerálních vod studených i termálních, z části využívaných pro léčebné účely Většina území leží v relativně chladné klimatické oblasti, průměrné roční srážky se pohybují kolem 700 mm.

4 Karlovarská vrchovina Geomorfologická oblast v České republice na jihu Krušnohorské subprovincie, nejvyšší Lesný, 983 m n.m. Členitá vrchovina, z krystalických břidlic, granitoidů a metadiabasového komplexu. Člení se na Slavkovský les a Tepelskou vrchovinu.

5 Slavkovský les CHKO Chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les je možné přirovnat k hornatému ostrovu zeleně, klidu a dosud málo narušené přírody v geografickém trojúhelníku Karlových Varů, Mariánských a Františkových Lázní.

6 Řeka Ohře Celá oblast města Karlovy Vary je odvodňována výhradně řekou Ohří a jejími přítoky. Název Ohře je keltského původu a písemně je poprvé doložen roku 805 po Kr..

7 Mariánské lázně Mariánské Lázně jsou město v Karlovarském kraji, 25 km jihovýchodně od Chebu. Město zaujímá rozlohu 51,78 km² a čítá 14 293 obyvatel. Mariánské Lázně jsou nejmladší z proslulého trojúhelníku západočeských lázeňských měst.

8 Tepelská vrchovina Tepelská vrchovina je geomorfologický celek Krušnohorské soustavy o rozloze 682 km². Nejvyšším bodem je Podhorní vrch (847 m n. m.). Oblast je mírně zvlněnou plochou vrchovinou o střední nadmořské výšce 627 m.

9 Shrnutí informací Karlovarská vrchovina : Historie oblasti
Je společný název pro Slavkovský les, který tvoří vyšší rulová vrchovina Slavkovská dominují zde žuly a amfibolity, v porostech původní borovice tu najdeme i největší hadcový obvod s hojným vřesovcem. Od západu k východu protéká krajem řeka Ohře, která odvádí vodu z většiny území kraje. Nejvyšším bodem území je vrchol Krušných hor Klínovec 1 244 m n.m. Podnebí karlovarského kraje charakterizuje mírně teplá oblast a chladná oblast na hřebenech Krušných hor. Historie oblasti Osídlení okrajových částí oblasti je raně středověké, centrální část byla osídlena teprve ve vrcholném středověku, v souvislosti s rozvojem hutnictví. Dlouhodobá antropická zátěž území – rozsáhlé odlesnění, změny druhové skladby (ústup jedle a buku na holosečích) Ochrana přírody V rámci Karlovarské vrchoviny byla v roce 1974 vyhlášena Chráněná krajinná oblast Slavkovský les o rozloze 610 km2 s lesnatostí 53 procent.

10 Zdroje www.wikipedia.cz www.google.cz


Stáhnout ppt "Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary"

Podobné prezentace


Reklamy Google