Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673
Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 Větřní Téma hodiny: Horopis České republiky Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

2 HOROPIS ČESKÉ REPUBLIKY
Vodstvo a horstvo jsou elementy, které utvářejí jedinečnost České republiky. Pohoří a hory tvoří přirozenou hranici českého státu již v dávné historii země. Hory a pohoří vznikaly vrásněním nebo sopečným původem. Na mapě jsou označená hnědou barvou. Naším nejvyšším pohořím jsou Krkonoše. Tvoří na severu přirozenou hranici s Polskem. Nejvyšší horou je Sněžka (1602 m.n.m.). Podle legend žije v Krkonoších postava, která chrání hory. Lidé ji pojmenovali jménem Krakonoš. V roce 1963 bylo toto území vyhlášeno za národní park – Krkonošský národní park KRNAP. Orlické hory – nacházejí se v severovýchodních Čechách, sdílí hranice s Polskem. Jejím nejvyšším vrcholem je Velká Deštná (1115 m.n.m.). Název hor je odvozen od řeky Orlice, která pohořím protéká Jeseníky – nacházejí se na severním okraji Moravy a část Slezska. Jejím nejvyšším vrcholem je Praděd (1492 m.n.m.). Toto pohoří je považováno za nejchladnější v České republice. Králický Sněžník - nachází se na pomezí Čech, Moravy a Kladska. Jejím nejvyšším vrcholem je Králický Sněžník (1424 m.n.m.). Jedná se o třetí nejvyšší pohoří. Beskydy – leží na východě České republiky u hranic s Polskem a Slovenskem. Nejvyšším vrcholem je Lysá hora (1323 m.n.m.). Beskydy patří mezi chráněnou krajinou oblast. Jedná se o jedno z mála míst na našem území, kde se vyskytuje medvěd hnědý.

3 Javorníky – tvoří státní hranici mezi Českou republikou a Slovenskem
Javorníky – tvoří státní hranici mezi Českou republikou a Slovenskem. Nejvyšším vrcholem je Velký Javorník (1071 m.n.m.). Spadají do CHKO Beskydy. Zvláštností jsou vyvěrající minerální prameny. Bílé Karpaty - jsou pohoří ležící na jihovýchodě České Republiky nedaleko hranic se Slovenskem. Nejvyšším vrcholem jsou Velké Javořiny (970 m. n. m.). Roku 1980 vznikla CHKO Bílé Karpaty Novohradské hory – se nachází v jižních Čechách u hranice s Rakouskem. Nachází se zde mnohé zajímavosti, například Terčino údolí nebo Žofínský prales. Nejvyšším vrcholem je Viehberg (1112 m.n.m), který se nachází na rakouské straně hor. Šumava – patří mezi nejstarší pohoří Evropy. Nachází se u hranic České republiky, Německa a Rakouska. Nejvyšší horou Šumavy je Plechý (1378 m.n.m.). Roku 1991 byl prohlášen Národním parkem. Je to největší národní park v České republice. Součástí Šumavy je tzv. Boubínský prales. Najdeme zde stromy, které jsou staré i 400 let. Najdeme zde jednu zvláštnost, padlé stromy se ponechávají na svém místě, neuklízí se. Český les – nachází se u hranic s Německem. Jeho největším vrcholem je Čechov (1042 m.n.m.). Do roku 1990 byla velká část Českého lesa v pohraničním pásmu, kde byl zakázán přístup. Tudíž je příroda relativně nenarušená. Krušné hory – oddělují na severu Českou republiku a Německo. Nejvyšší horou je Klínovec (1244 m.n.m.). Lužické hory – jsou malé pohoří v severních Čechách. Nejvyšší horou je Luž (793 m.n.m.). Najdeme zde skalní útvary. Od roku 1976 patří do chráněné krajinné oblasti. Jizerské hory - jsou nejsevernějším pohořím České republiky. Pohoří bylo nazváno podle řeky Jizery. Nejvyšší horou je Smrk (1 124 m.n.m.). Jsou dosti poničené vlivem průmyslu. Byly proto vyhlášeny chráněnou krajinnou oblastí. V České republice najdeme i další pohoří. Vzhledem k věku žáků jsem zmínila jen ty nejdůležitější pohoří. V rámci hodiny bude žákům přečtena pověst o Krakonošovi.

4 Krkonoše Sněžka

5 Novohradské hory – Terčino údolí

6 Šumava – Boubínský prales

7 Krušné hory - Klínovec

8 Holeček M. , Zeměpis pro 8. ročníky základních škol. 1. vydání
Holeček M., Zeměpis pro 8. ročníky základních škol. 1. vydání. Praha, Fortuna 1993. Obrazové přílohy převzaty z: 8


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google