Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673
Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 Větřní Téma hodiny: Česká republika Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

2 ČESKÁ REPUBLIKA Obecné informace : poloha státu, počet obyvatel, hlavní město, hlava státu, státní symboly , národnostní složení Česká republika je vnitrozemský stát, ležící ve střední Evropě. Našimi nejbližšími sousedy jsou Německo (západ), Polsko (sever), Slovensko (východ) a Rakousko (jih). Přičemž nejdelší hranici sdílíme s Německem (810 km). Oficiálním názvem je pro naši zem Česká republika, užívá se taktéž jednoslovný výraz Česko. Naše republika se rozkládá na ploše 78 886 km2. Toto území se historicky dělí na 3 části – Čechy, Moravu a Slezsko. Metropolí Čech je Praha, Moravy Brno a Slezska Ostrava. Hlavním městem České republiky je Praha. Praha je sídelním městem hlavy našeho státu - prezidenta. V současnosti je jím Václav Klaus. Hlavní město je také místo, kde zasedá vrcholný zákonodárný orgán – parlament. Parlament je složen ze dvou komor – Poslanecká sněmovna a Senát. V Česku žije 10,5 miliónů obyvatel. K české národnosti se hlásí většina obyvatel České republiky. Jsou tu ale některé národnostní menšiny. Mezi tu početnější patří Slováci, Poláci a Němci. Dalšími národnostními menšinami jsou Romové, Maďaři, Ukrajinci, Vietnamci, Rusové, Bulhaři a Srbové.

3 Pro Českou republiku jsou důležité tzv
Pro Českou republiku jsou důležité tzv. státní symboly, které poukazují na tradice naší země. Symbolů je celkem sedm. Je jím velký státní znak, malý státní znak, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní hymna (slova J. K. Tyl, hudba František Škroup, 1834), státní pečeť a státní barvy. Neměli bychom ale také opomenout další symboly naší země – národní strom lípu a korunovační klenoty. Českou republiku můžeme administrativně rozdělit na 14 krajů: hlavní město Praha, Středočeský kraj (metropole Praha), Jihočeský kraj (metropole České Budějovice), Plzeňský kraj (metropole Plzeň), Karlovarský kraj (metropole Karlovy Vary), Ústecký kraj (metropole Ústí nad Labem), Liberecký kraj (metropole Liberec), Královéhradecký kraj (metropole Hradec Králové), Pardubický kraj (metropole Pardubice), kraj Vysočina (metropole Jihlava), Jihomoravský kraj (metropole Brno), Olomoucký kraj (metropole Olomouc), Zlínský kraj (metropole Zlín) a Moravskoslezský kraj (metropole Ostrava).

4 Mapa České republiky a jejích sousedů

5 Historické a administrativní rozdělení České republiky

6 Státní symboly - Malý státní znak

7 Státní symboly – státní vlajka

8 Státní symboly – Státní pečeť

9 Státní symboly – Standarta prezidenta

10 Státní symboly - Hymna

11 Státní symboly – Státní barvy

12 Obrazové přílohy převzaty z: http://commons.wikimedia.org
Kidlesová, S. Česká republika od A do Z. 1. vydání. Praha: KD Bohemia, 2009. Obrazové přílohy převzaty z: 12


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google