Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin."— Transkript prezentace:

1 Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Vyskytují se v různých přírodních společenstvech /lesa, polí a luk, vody,../. Často jsou i na území okolních států. Některé druhy, kterým hrozí vyhubení, musíme chránit. Proto vznikají: Národní parky (NP), chráněné krajinné oblasti (CHKO), národní přírodní rezervace (NPR), přírodní rezervace (PR), národní přírodní památky (NPP), Přírodní památky (PP).

2 Mapa CHKO a NP v ČR

3 Chráněné krajinné oblasti /CHKO/
Některé chráněné krajinné oblasti v ČR: MORAVA: Beskydy, Poodří, Bílé Karpaty ,Pálava, Moravský Kras, Litovelské Pomoraví, Jeseníky, Žďárské vrchy ČECHY: Orlické hory, Broumovsko, Jizerské hora, Lužické hory, Český ráj, Kokořínsko, Labské pískovce, České středohoří, Slavkovský les, Český les, Křivoklátsko, Český kras, Blanský les, Třeboňsko, Blaník

4 Chráněné krajinné oblasti /CHKO/

5 Národní parky /NP/ 1. Krkonošský národní park - KRNAP /nejstarší/
V ČR byly založeny zatím 4 národní parky. Je zde přísná ochrana rostlin a živočichů. Lidé se zde řídí pravidly tak, aby nedocházelo k poškozování tohoto území - rostlin a živočichů. Je zde omezena činnost na minimum. 1. Krkonošský národní park - KRNAP /nejstarší/ rozlohu má 363 km² 2. Národní park Šumava /nejvíce zachovalý/ rozlohu má 685 km² 3. Národní park Podyjí /na území Moravy/ rozlohu má 63 km² 4. Národní park České Švýcarsko /nejmladší/

6 Krkonošský národní park - KRNAP

7 Národní park Šumava

8 Národní park Podyjí

9 Národní park České Švýcarsko

10 Příklady chráněných rostlin a živočichů

11 Kontrolní otázky k tématu:
1/ Co je zkratka CHKO? 2/ Co je zkratka NP? 3/ Který národní park je u nás nejstarší? 4/ Kolik máme národních parků? 5/ Leží na Moravě národní park? 6/ Nejbližší CHKO od Brna je která?

12 Řešení – správné odpovědi:
1/ CHKO je chráněná krajinná oblast. 2/ NP je národní park. 3/ Krkonošský národní park. 4/ Máme 4 národní parky. 5/ Na Moravě leží národní park Podyjí. 6/ Moravský kras.

13 Seznam použité literatury a odkazy na webové stránky:
Literatura: 1/ Danielová V. a Tupý K., Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ – 1. část, Fortuna, 1998 Odkazy na webové stránky: 2/ 3/ 4 / 5/ 6/ 7/ Ostatní obrázky jsou z vlastní produkce.


Stáhnout ppt "Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin."

Podobné prezentace


Reklamy Google