Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_14_MII_ROTAČNÍ VÁLEC.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_14_MII_ROTAČNÍ VÁLEC."— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_14_MII_ROTAČNÍ VÁLEC

2 PředmětMatematika NázevRotační válec Anotace Prezentace je určena k seznámení žáků s rotačním válcem. Dále pak k odvození a procvičení vzorce pro povrch a objem válce. Prezentace obsahuje soubory, které lze otevřít v programu Cabri Geometry (vznik rotačního válce, síť rotačního válce). Výstup Žák si osvojí a následně aplikuje na příkladech vzorce pro výpočet povrchu a objemu válce. Klíčová slova Průměr kružnice, poloměr kružnice, obsah podstavy válce, obsah pláště válce, povrch válce, objem válce Autor Mgr. Michaela Kremeňová Cílová skupina: 2. stupeň Ročník: 8. ročník Vzdělávací program: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, 793/2009, Škola pro každého Druh učebního materiálu: Prezentace Formát: MS PowerPoint 2010Celkem 8 snímků

3 8. ročník

4  Rotací (otáčením) obdélníku kolem osy dostaneme těleso – rotační válec.  Otáčející se strany a opíší dva kruhy – podstavy válce.  Úsečky a jsou poloměry kruhových podstav válce, značíme je r.  Úsečka se nazývá výška válce, značíme ji v. Platí: Klikni na obrázek. Pokud nefunguje, otevři přiložený soubor v Cabri Geometry.

5 Objem válce Obsah podstavy

6 Obsah pláště Obvod podstavy Povrch válce Klikni na obrázek. Pokud nefunguje, otevři přiložený soubor v Cabri Geometry.

7 1. Vypočítej povrch a objem válce, je-li dáno: a) r = 20 cm, v = 3 cm b) d = 7 cm, v = 12 cm 2. Vypočítej výšku válce, je-li dáno: a) r = 5 cm, V = 1570 cm 3 b) d = 1,2 dm, V = 188,4 dm 3 3. Vypočítej poloměr podstavy válce, je-li dáno: a) v = 10 m, V = 16 dm 3 b) v = 20 cm, V = 6,3 dm 3 4. Válec má poloměr podstavy 12 cm a výškou 30 cm. Urči jeho povrch a objem.

8 Zdroj:  ROSECKÁ, Zdena a Arnošt MÍČEK. Geometrie pro 8. ročník. Brno: Nová škola, 2007. ISBN 80-85607-93-X. Obrázky:  http://www.aristoteles.cz/matematika/stereometrie/valec.php http://www.aristoteles.cz/matematika/stereometrie/valec.php  Vlastní tvorba v programu Cabri Geometry II Plus Hypertextový odkaz:  Cabri Geometry II Plus – příklady z programu  Vlastní tvorba v programu Cabri Geometry II Plus


Stáhnout ppt "Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_14_MII_ROTAČNÍ VÁLEC."

Podobné prezentace


Reklamy Google