Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovní úlohy – procvičování 1. 6) Z odlitku byly zhotoveny tři součástky. Na první byla spotřebována polovina odlitku, na druhou dvě třetiny zbytku a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovní úlohy – procvičování 1. 6) Z odlitku byly zhotoveny tři součástky. Na první byla spotřebována polovina odlitku, na druhou dvě třetiny zbytku a."— Transkript prezentace:

1 Slovní úlohy – procvičování 1

2 6) Z odlitku byly zhotoveny tři součástky. Na první byla spotřebována polovina odlitku, na druhou dvě třetiny zbytku a třetí vážila pět kg. Kolik vážil celý odlitek? 7) Součet pěti po sobě jdoucích čísel je 40. Která jsou to čísla? 8) Dvě stě krabic bylo narovnáno tak, že v první řadě bylo o 13 krabic více než ve druhé, a ve druhé o 20% více než ve třetí. Kolik krabic bylo v jednotlivých řadách? 9) Celková výměra zahrad je 864 m². První zahrada je o 60 m² menší než trojnásobek druhé zahrady. Jakou výměru mají jednotlivé zahrady? 5) Tři dělníci začistili za týden 1 800 odlitků. První v nich pracoval v normě, druhý začistil o 100 odlitků více a třetí udělal o polovinu méně než druhý. Jaká byla norma? 10) V ΔABC je velikost úhlu α o 12° menší než úhel β, úhel γ je čtyřikrát větší než úhel α. Jakou mají úhly velikost? 1) Turisté ušli za tři dny 45 km. Druhý den ušli dvakrát více než první den. Třetí den o pět km méně než druhý den. Kolik km ušli za jednotlivé dny? 2) Do teplárny přivezli uhlí. Hned první den spotřebovali polovinu z dovezeného množství, druhý den tři osminy a na třetí den zbylo 120 tun. Kolik tun uhlí dovezli do teplárny? 3) Cyklisté ujeli po horách za pět dní 135 km a to tak, že každý následující den ujeli o tři km více. Kolik km ujeli třetí den? 4) Pěti těžkotonážními vlaky se odveze náklad jako deseti normálními vlaky. Jaká je hmotnost těžkotonážního vlaku, je-li o 2 200 tun těžší než normální vlak?

3 11) Petr, Jan a Ivan našetřili 7 700 Kč. Jan má o polovinu více než Petr a Ivan dvakrát více než Jan. Kolik Kč našetřil každý z nich? 16) Turisté se vydali na výlet. 25% cesty šli polní cestou, 3/8 cesty lesem a zbývajících 9 km podél řeky. Kolik km ušli? 12) Ve skladu je 4 200 žárovek. Do prvního obchodu bylo odvezeno o 600 žárovek více než do druhého a do druhého o 300 méně než do třetího. Kolik žárovek bylo rozvezeno do jednotlivých obchodů? 17) V podniku pracuje 144 zaměstnanců. Žen je o 20% méně než mužů. Kolik je žen a kolik mužů. 13) Jestliže stranu čtverce zvětšíme o polovinu, bude jeho obvod o 24 cm větší než původní. Jaká je strana čtverce? 18) Můstek přes říčku je podepřen kůly. Každý kůl je zasazen 80 cm v zemi, 35% jeho délky je ve vodě a nad vodou jsou 2/5 jeho délky. Jak dlouhý je kůl, kolik cm je nad vodou? 14) Cena jednoho metru látky se zvýšila o 40 Kč, takže tři metry za novou cenu byly o 60 Kč levnější než čtyři metry za původní cenu. Jaká byla původní a jaká nová cena látky? 19) Žáci na výletě ušli za tři dny 65 km. První den ušli dvakrát tolik jako třetí den. Druhý den ušli o 10 km méně než první den. Kolik ušli každý den? 15) V obchodě utržili za čtyři týdny 113 400 Kč. První a třetí týden byla tržba stejná, druhý týden o 10% vyšší než první týden a čtvrtý týden o 5% nižší než první týden. Kolik Kč utržili v jednotlivých týdnech? 20) Písemnou zkoušku psalo 37 žáků, nikdo neměl pětku. Jedniček bylo dvakrát více než čtyřek, dvojek bylo o šest více než jedniček. Trojek bylo 11. Kolik bylo jedniček, dvojek a čtyřek?


Stáhnout ppt "Slovní úlohy – procvičování 1. 6) Z odlitku byly zhotoveny tři součástky. Na první byla spotřebována polovina odlitku, na druhou dvě třetiny zbytku a."

Podobné prezentace


Reklamy Google