Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRINS Transportní informační a nehodový systém UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov SCHP ČR Praha 23. března 2016.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRINS Transportní informační a nehodový systém UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov SCHP ČR Praha 23. března 2016."— Transkript prezentace:

1 TRINS Transportní informační a nehodový systém UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov SCHP ČR Praha 23. března 2016

2 Transportní informační a nehodový systém VYHODNOCENÍ ČINNOSTI TRINS ZA ROK 2015

3 Transportní informační a nehodový systém TRINS – systém pomoci při nehodách spojených s přepravou nebezpečných látek, který je dobrovolně zabezpečován členskými organizacemi Svazu chemického průmyslu České republiky na základě Dohody mezi GŘ HZS ČR a SCHP ČR uzavřené v roce 1996. Od podpisu první smlouvy a zahájení činnosti TRINS uběhne letos již 20 let. Stejnou dobu působí TRINS i v Evropské radě chemického průmyslu CEFIC.

4 Transportní informační a nehodový systém UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov se jako národní středisko TRINS v roce 2015 zaměřil zejména na koordinaci spolupráce s ostatními partnery v systému (včetně partnerů zahraničních) Systém zakládalo 9 společností – v současné době je zapojeno do systému TRINS 22 společností s 29 středisky po celém území České republiky. Celkový přehled s dislokací jednotlivých středisek TRINS v době založení systému a se stavem v současné době je uveden na následujících mapkách České republiky.

5 Transportní informační a nehodový systém

6

7 V roce 2015 bylo v systému evidováno 22 poskytnutí pomoci – aktivit včetně mezinárodních a republikových cvičení (14x v 1. st., 4x ve 2. st. a 4x ve 3. st. pomoci). Od založení systému TRINS v roce 1996 dosáhl celkový počet evidovaných poskytnutí pomoci do konce roku 2015 hodnoty 584. Uvedená čísla svědčí o pevně vybudované pozici TRINS v oblasti bezpečnosti při přepravě NL a o jeho využívání operačními jednotkami HZS, jak pro poskytování informací o NL, tak i pro poskytování pomoci ve druhém a třetím stupni.

8 Transportní informační a nehodový systém Vývoj pomoci TRINS od jeho založení do roku 2015

9 Transportní informační a nehodový systém Republikové koordinační středisko TRINS – styk v rámci zemí Evropského společenství (dalších 16 středisek – prověrky Ring testy a sofistikovanými testy). Výsledky prověrek – prokázána velmi dobrá úroveň i pohotovost stálé služby národního koordinačního střediska v UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov. Pro systém je každoročně v republikovém koordinačním středisku aktualizována a vydávána Příručka TRINS. TRINS je rovněž pro veřejný přístup výrobců a přepravců nebezpečných látek prezentován na internetových stránkách UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov.

10 Transportní informační a nehodový systém U několika středisek TRINS byla uskutečněna aktualizace bezpečnostních listů i na základě případných změn výrobních programů. V areálu HZS Karlovy Vary byla pro žáky Logistické školy Dalovice provedena praktická ukázka zásahu při úniku nebezpečné chemické látky z automobilové cisterny. Provedena aktualizace programu národního koordinačního střediska pro rychlé vyhledávání potřebných údajů o nebezpečných látkách – využívání programu CEFICu, tzv. ERICards. Aktualizace databáze nebezpečných látek systému TRINS pro MEDIS-ALARM firmy MEDISTYL, spol. s r.o. Praha

11 Transportní informační a nehodový systém Ve společnostech SYNTHOS a.s. a HEXION a.s. byla provedena námětová havarijní cvičení zaměřená na likvidaci úniku nebezpečné látky.

12 Transportní informační a nehodový systém U firmy LC Sokotrans provedena instruktáž HZS Sokolov ke konstrukci a provozu cisteren převážejících hluboce zchlazený zkapalněný etylén.

13 Transportní informační a nehodový systém Připraven byl návrh Dodatku č. 2, zohledňující vstup České asociace čisticích stanic (CACS), do systému TRINS. Tento dodatek smluvně završuje dosavadní spolupráci mezi GŘ HZS a CACS. Dodatek byl předložen ke schválení představenstvu SCHP ČR na jednání dne 26. 1. 2016. Dne 22. 12. 2015 byla podepsána dohoda mezi společností Unipetrol a SCHP ČR, která zajišťuje i do dalších let funkčnost Unipetrolu RPA, jako národní/republikové centrály systému TRINS a zároveň regionálního střediska č. 1.

14 Transportní informační a nehodový systém – hlavní úkoly pro rok 2016 Svolat výroční zasedání zaměřené na zhodnocení spolupráce TRINS a HZS ČR. Na jednání mimo jiné představit novou, rozšiřující smlouvu o spolupráci. Realizovat mezinárodní cvičení Ring test s dalšími 16 evropskými zeměmi (úkol z CEFICu). Vyměnit phenothiazin u opěrných jednotek HZS v průběhu června 2016. Udržet evropský standard v rychlosti odezvy jednotlivých středisek na požadavky poskytnutí pomoci. Aktualizovat v systému TRINS databáze nebezpečných látek. Aktualizovat Příručku TRINS a aktualizovat prezentaci TRINS na webových stránkách UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov.

15 DĚKUJEME ZA POZORNOST Kontakt UNIPETROL RPA, s.r.o. Záluží 1 436 70 Litvínov tel.: 476 163 815 www.unipetrolrpa.cz


Stáhnout ppt "TRINS Transportní informační a nehodový systém UNIPETROL RPA, s.r.o. Litvínov SCHP ČR Praha 23. března 2016."

Podobné prezentace


Reklamy Google