Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace."— Transkript prezentace:

1 ObligaceObligace

2 Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace. Můžeme se setkat i s obligací kde emitent splácí nominální hodnotu průběžně.

3 Náležitosti obligace Plášť – obsahuje identifikační údaje jako nominální cena, úroková sazba, název emitenta, číslo obligace, podpisy statutárního orgánu atd. Kupónový arch – obsahuje kupóny, které slouží k výplatě úroků Talon – slouží k výměně za nový kupónový arch

4 Druhy obligací V české republice se používají: Obligace s pevným úrokem (kupónovým archem – tato obligace má stanovenou úrokovou sazbu a úrok se nemění po celou dobu životnosti obligace Diskontovaná obligace (s nulovým úrokem) – emitent prodá obligaci za cenu nižší než nominální. Od NC odečte tzv. diskont.

5 Obligace s pohyblivou (pružnou) úrokovou sazbou – ú. s. se pohybuje vždy nad inflací. Může být stanovena např. 2 % nad diskontní sazbou ČNB

6 V zahraničí se pak používají obligace: Hybridní obligace – kromě pohyblivého úroku může být vyplacena dodatečná prémie. Např. v případě poklesu zájmu o tuto obligaci. Naturální obligace – kromě úroků může vlastník přednostně čerpat službu emitenta nebo uplatnit své zboží. Např. zavedení telefonní linky. (dříve)

7 Obligace se zárukou zpětného odkoupení emitentem Obligace konvertibilní – po skončení životnosti jsou vyměněny např. za akcie emitenta. Opční obligace – obsahují tzv. opční poukázku (opce z lat. = právo volby, nebo-li předkupní právo). Vlastník obligace může za předem dohodnutou ceny koupit ve stanovené době určitý počet cenných papírů.

8 Co ovlivňuje tržní cenu? Pravidlo blízkosti výplaty Pravidlo výnosu jiných majetkových aktiv (výše tržní úrokové míry) Pravidlo inflace

9 Pravidlo blízkosti výplaty Představme si obligaci, která má nominální cenu Kč 1 000 a ú. s. 10 %. Obligace je vydaná 1. 1. 2009 splatná bude 1. 1. 2010. Nejnižší hodnotu bude mít 1. 1. 2009 a nejvyšší v den výplaty, protože se postupně započítává úrok.

10 Pravidlo výnosu jiných majetkových aktiv Někdy se také hovoří o tržní úrokové míře. Jedná se o výnosy například termínovaných vkladů, stavebního spoření, investičních fondů apod. Pokud rostou výnosy u bezpečnějších a pohodlnějších zdrojů, klesá tržní cena obligace. Zdůvodnění vysvětluje vnitřní výnosové procento.

11 Obligace z předcházejícího příkladu má tržní cenu Kč 500,-. Úroky na bankovních účtech vzrostou na 10 %. 1000 korun uložených v bance přinese stejný úrok jako obligace. Investoři proto investují v bance. Pokles TC na 500 však vyvolá růst výnosu. Úrok = NC * i = 1000 * 0,1 = 100 úrok 100 Vnitřní výn. proc. =-------- * 100 =------* 100 = 20 % TC 500 Pokles TC znamená zvýšení výnosu v %, přestože výnos v korunách zůstane stejný.

12 Pravidlo inflace Inflace znehodnocuje všechna finanční aktiva. TC musí klesnout ze stejného důvodu jako v předchozím příkladu.

13 Postup při emisi obligací Obligace může vydat pouze právnická osoba nebo fyzická osoba pokud podniká. Povolení k emisi vydává MiFi se souhlasem ČNB. Emitent musí postupovat podobně jako při žádosti o úvěr. V žádosti musí uvést: účel emise, finanční situaci, způsob ručení, způsob zveřejnění emisních podmínek atd.

14 Literatura Tomáš Tepper a Martin Kápl. Peníze a Vy


Stáhnout ppt "ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace."

Podobné prezentace


Reklamy Google