Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FYZIKÁLNÍ POKUS NA OHŘEV VZDUCHU POMOCÍ SLUNCE (tepelné záření) Základní škola Dr. E. Beneše, Mladá Boleslav.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FYZIKÁLNÍ POKUS NA OHŘEV VZDUCHU POMOCÍ SLUNCE (tepelné záření) Základní škola Dr. E. Beneše, Mladá Boleslav."— Transkript prezentace:

1 FYZIKÁLNÍ POKUS NA OHŘEV VZDUCHU POMOCÍ SLUNCE (tepelné záření) Základní škola Dr. E. Beneše, Mladá Boleslav

2 Tento pokus vznikl jako „vedlejší pokus“ k domácímu úkolu o využití solárních kolektorů. Úkol byl vytvořit prezentaci nebo model s popisem, kde se využívá sluneční energie k ohřevu vody. Rozhodli jsme se sestavit model domu s tím, že k němu přidáme model bazénu, který využívá ohřev vody pomocí kolektorů.

3 Pokus s teploměrem Vernier Go!Temp Jelikož jsme právě měli ve škole nově zakoupen teploměr Vernier Go!Temp, tak nás napadlo, že bychom ho mohli využít k demonstraci pohlcování tepelného záření.

4 V plechové krabici od sušenek (model bazénu) byl z boku navrtán otvor tak, aby do něj šel zasunout teploměr.

5 Krabici jsme zakryli tmavou fólií a upevnili gumičkou, aby nepadala. Uvnitř jsme nechali uzavřen vzduch, protože pokus s vodou by trval příliš dlouho a žárovka z lampičky (40W), která nahrazuje záření Slunce, by nestačila na ohřívání vody.

6 Pokud byl v krabici uzavřen vzduch, teplota uvnitř začala velice rychle stoupat a bylo vidět na grafu, který se promítal na plátno, že tepelné záření je tmavou fólií pohlcováno a teplota uvnitř krabice rychle stoupá. (viz. další fotografie) Křivka při teplotě 27,4°C

7 Křivka při teplotě 28,5°C

8 Křivka při teplotě 30,4°C

9 Křivka při teplotě 32,1°C

10 Křivka při teplotě 33,2°C

11 Křivka při teplotě 34,4°C

12 Pokus s bílým papírem: Tímto jednoduchým způsobem, pomocí modelu za použití teploměru Vernier Go!Temp, lze ověřit také pohlcování jinak barevnou fólií, popř. materiály s lesklým nebo matným povrchem.

13 Bílý povrch: Křivka při teplotě 26,2°C

14 Křivka při teplotě 26,4°C

15 Křivka při teplotě 26,7°C

16 Křivka při teplotě 26,9°C

17 Křivka při teplotě 27,9°C

18 Závěr pokusu je takový, že černý povrch pohlcuje více tepelné záření než tělesa s bílý povrchem.

19 Jistě se dá pomocí tohoto modelu ukázat i pohlcování tepelného záření jinými materiály a jinými látkami, než bylo ukázáno v této prezentaci. Ověření je poměrně snadné a díky teploměru Vernier Go!Temp připojenému k P C i dobře viditelné pro všechny žáky ve třídě.O grafech lze vést diskuzi a procvičit i čtení údajů z grafů.

20 Děkujeme za pozornost. Míša a Aneta, žákyně IX.B ZŠ Dr.E.Beneše, Mladá Boleslav šk.rok 2010/2011 Vypracovaly: Tomínová Michaela Fabiánová Aneta Spolupracovala: Mgr. Šleglová Libuše


Stáhnout ppt "FYZIKÁLNÍ POKUS NA OHŘEV VZDUCHU POMOCÍ SLUNCE (tepelné záření) Základní škola Dr. E. Beneše, Mladá Boleslav."

Podobné prezentace


Reklamy Google