Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt teplo Na fyziku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt teplo Na fyziku."— Transkript prezentace:

1 Projekt teplo Na fyziku

2 1.část – vlastní myšlenka
Popište vlastními slovy, jaký je dle vás rozdíl mezi teplem a teplotou?teplo je ohřátý vzduch a teplota je jak hodně je teplé teplo. Jakým způsobem se podle vás může šířit teplo?pomocí pohybu vzduchu. Jak podle vás souvisí teplo s energií? Co si myslíte, že potřebujete k určení velikosti tepla?teploměr. Jak dle vás závisí hmotnost tělesa a jeho materiál na tom jak rychle se těleso zahřeje nebo vychladne. na materiálu záleží stejně tak jako na jeho hmotnosti.čím větší hmotnost např.vody tím pomaleji ho zahřejeme a tím pomaleji vychladne.

3 2. část – vyhledávací Najděte v publikacích a na internetu co je teplota a teplo? (definice, stupnice teplot, jejich jednotky a označení veličiny tepla). Teplota je charakteristika tepelného stavu hmoty, K měření teploty se používají teploměry, Teplota je základní fyzikální veličinou soustavy SI s jednotkou kelvin (K) a vedlejší jednotkou stupeň Celsia (°C). Teplo (též tepelná energie) je část vnitřní energie, kterou těleso přijme nebo odevzdá při tepelné výměně druhému tělesu. Je třeba rozlišovat dvě různé veličiny: teplota, která vyjadřuje stav tělesa, a teplo, které vyjadřuje změnu stavu tělesa.

4 2. část – vyhledávací Zjistěte, co je měrná tepelná kapacita? A její hodnotu u železa, zlata, hliníku, mědi, vody. je množství tepla potřebného k ohřátí 1 kilogramu látky o 1 teplotní stupeň (1 kelvin nebo 1 stupeň Celsia).Měrná tepelná kapacita je mírně teplotně závislá, proto je nutné u přesnějších hodnot uvádět, k jaké teplotě látky se vztahuje [Jkg − 1K − 1 25,418 J/(kg · K), 896 [Jkg − 1K − 1] , 383 [Jkg − 1K − 1] , 4 180[Jkg − 1K − 1] .

5 2. část – vyhledávací Zjistěte, jakými způsoby se může šířit teplo?
Jsou to tří způsoby a to: vedením - Při vedení (neboli kondukci) se tepelná energie postupně šíří v nepohyblivé hmotě. prouděním - Při proudění (neboli konvekci) dochází k přenosu tepla v důsledku proudění a promíchávání různě ohřátých částí hmoty. Tepelným zářením- Při tepelném záření (neboli sálání či radiaci) dochází k vyzařování energie ze zdroje ve formě elektromagnetických vln a jeho následnému pohlcování ozařovaným tělesem .

6 3. část – měření 1 Pomůcky – nádobu, vodu, teploměr, železné těleso
1 pokus – Pomocí nádoby s vodou určete, kdy kapalina se dříve zahřeje a kdy dříve vychladne. Určete závislost na množství vody. 2 pokus – do nádoby s vodou vložte železné těleso a začněte zahřívat. Určete, za jak dlouho se těleso ohřeje na požadovanou teplotu. 3 pokus – těleso zahřejte a vložte ho do vody. Určete, za jak dlouho vystoupá teplota na vámi pořadovou. Výsledky zapisujte do tabulky. Určete si vlastní zpracování a vždy zapisujte, co jste zjistili. Dle naměřených hodnot odpovězte na otázky z 1. části, zhodnoťte, jak se liší původní odpovědi s odpověďmi naměřenými.

7 3. část – měření 2 Množství vody v ml:80 Počáteční teplota vody:20°C
Konečná teplota vody:40°C Čas (min): 8 Teplota (0C) 40°C Tabulka pro pokus č. 1

8 3. část – měření 3 Množství vody v ml: Hmotnost žel. tělesa: 3x šroubek Počáteční teplota vody:14°C Konečná teplota vody:40°C Čas (min) 13 Teplota (0C) 40°C Tabulka pro pokus č. 2

9 3. část – měření 4 Množství vody v ml: Hmotnost žel. tělesa: 3x šroubek Počáteční teplota vody:10°C Konečná teplota vody:40°C Čas (min) 14 Teplota (0C) 40°C Tabulka pro pokus č. 3

10 Vypracovala: Klára Svobodová 8.b. 2008/2009


Stáhnout ppt "Projekt teplo Na fyziku."

Podobné prezentace


Reklamy Google