Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku."— Transkript prezentace:

1 Hospodářský výsledek

2 je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku.

3 Hospodářský výsledek může být: kladný (zisk) - který vzniká, jsou-li celkové příjmy vyšší než celkové náklady podniku. –Rozlišujeme tzv. čistý ekonomický zisk a účetní zisk. –Účetní zisk je rozdílem mezi celkovými příjmy a explicitními náklady, platí tedy: účetní zisk = TR - explicitní náklady –Čistý ekonomický zisk je možné zjistit jako rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady (explicitními i implicitními). –Platí tedy: čistý ek. zisk = TR - explicitní náklady - implicitní náklady. nulový - celkové náklady se rovnají celkovým příjmům záporný (ztráta) - celkové náklady jsou vyšší než celkové příjmy firmy

4 Rozlišujeme hospodářský výsledek: Hospodářský výsledek před zdaněním (hrubý účetní zisk) Hospodářský výsledek po zdanění (disponibilní zisk) – od hrubého účetního zisku se odečte daň z příjmů.

5 Účetní hospodářský výsledek se zjišťuje ve struktuře: Provozní HV – porovnání provozních nákladů a výnosů Finanční HV – porovnání finančních nákladů a výnosů Mimořádný HV – porovnání mimořádných nákladů a výnosů Součet provozního a finančního HV se nazývá hospodářský výsledek z běžné činnosti.

6 Funkce zisku Zisk slouží zejména: jako kritérium pro rozhodování o vývoji podniku do budoucnosti jako základna pro zdanění (daň z příjmů) jako zdroj pro další investování podniku, podnik může investovat buď do reálných nebo do finančních investic. k vytváření a doplňování podnikových fondů, kterými jsou např.: –rezervní fond, který slouží ke krytí ztrát nebo k překlenutí nepříznivého průběhu hospodaření –fond odměn - slouží k odměňování pracovníků –fond sociálních potřeb –případně další fondy jako ukazatel efektivnosti činnosti podniku jako stimulující nástroj (dividendy, tantiémy)


Stáhnout ppt "Hospodářský výsledek. je důležitý ukazatel umožňující posoudit hospodaření podniku. představuje rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady podniku."

Podobné prezentace


Reklamy Google