Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší."— Transkript prezentace:

1 Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B

2 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší. V praxi snadno proveditelné. Dobrá zápalnost. Dobrá výhřevnost.

3 2)Podle čeho se posuzuje kvalita paliva? stanovení spalného tepla a výhřevnosti. stanovení obsahu popela. stanovení obsahu vody.

4 3)Rozdělte paliva a uveďte příklady: a)podle skupenství (zde uveďte výhody a nevýhody) b)podle původu c)podle období vzniku A)plynné-svítiplyn(pevné odpady, méně poškozují životní prostředí, dobře se dopravují (plynovody)/je jedovatý) pevné-dřevo,uhlí(hnědé úhlí-nejlevnější palivo/zdroj tepla, patří k největším znečišťovatelům ovzduší) kapalné-benzín,ropa(velká síť čerpacích stanic/neobnovitelné) B) přírodní (např. hnědé uhlí, zemní plyn) paliva vyrobená (např. propan-butan) C) pravěká (fosilní-vzniklo rozkladem živočichů během milionů let/např.zemní plyn,ropa/) současná (např. dřevo)

5 4)Uveďte nejméně: a) tři chemické reakce, při kterých se uvolňuje teplo a člověk je využívá b) jednu chemickou reakci, při které se uvolňuje teplo a člověku škodí. A) Spalování uhlí, koksu Spalování methanu = hlavní součást zemního plynu Hoření dřeva B) Zvlášť škodlivá je reakce spalování síry, přítomné v uhlí. Jejím důsledkem jsou emise a chemícké deště

6 5)Kterou nebezpečnou vlastnost (vzhledem ke svému složení) má svítiplyn proti zemnímu plynu nebo bioplynu. Je tvořen směsí vodíku,oxidu uhelnatého Oxid uhelnatý-jedovatý


Stáhnout ppt "Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší."

Podobné prezentace


Reklamy Google