Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Znečišťování ovzduší výfukovými plyny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Znečišťování ovzduší výfukovými plyny"— Transkript prezentace:

1 Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Daniel Froněk 8.C

2 Složení látek výfukových plynů
Mezi hlavní výfukové plyny patří: oxid uhličitý a uhelnatý, oxidy dusíku, těkavé (vypařování látek) organické látky, aromatické uhlovodíky, aldehydy – organické sloučeniny, oxid siřičitý, olovo a prachové částice. Chemickými reakcemi těchto látek za účasti slunečního záření vzniká tzv. fotochemický smog vznikající v létě při suchém a teplém počasí.

3 Vliv výfukových plynů na ovzduší
Z výfukových plynů vzniká smog, který velmi škodí lidskému organismu a muže způsobit i vážná onemocnění – problém převážně průmyslových a velkých měst.

4 Jak zabránit vzniku výfukových plynů?
Katalyzátor výfukových plynů (pouze pro zážehové motory - benzínové) snižuje množství škodlivin ve výfukových plynech. Funkce: Katalyzátor je u zážehových motorů z důvodu nemožnosti nalézt složení směsi s nejnižší produkcí všech škodlivin. Na nosiči (jemná struktura s velkým povrchem – plochou) z keramiky nebo oceli, na které je tenká katalytická vrstva (platina), při běžné provozní teplotě (400 – 800 °C) a umožní tak oxidaci plynů.

5 Další funkce katalyzátoru a lambda sondy
Lambda sonda Průřez katalyzátorem První český katalyzátor Součástí systému katalyzátoru je i (lambda sonda λ) , která reaguje na složení spalin a upravuje složení směsi vstupující do motoru, a tím dochází k omezení produkce škodlivin. Pro nejrychlejší náběh a udržení provozní teploty se umisťuje co nejblíže k motoru. V současné době katalyzátory odstraní až 97 % uhlovodíků, 96 % oxidu uhelnatého a 90 % oxidů dusíku.

6

7 Vzduch v Praze je horší než v New Yorku!!!
Nebezpečné polycyklické aromatické uhlovodíky - větší riziko představují ty, které jsou v ovzduší. Například děti v takto zamořeném prostředí více stonají a lidé v pozdějším věku častěji trpí chorobami srdce a cév. Dýcháme je, přijímáme je s potravou, jsou téměř všude. Název polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) je složitý, ale vyplatí se zapamatovat si ho. Vinou narůstající automobilové dopravy a nezdravého stravování jich totiž dostává člověk do těla stále více.

8 Důsledky Motorizovaná doprava – osobní automobily
a motocykly, nákladní automobily a autobusy – radikálně změnila život ve dvacátém století. Dnes jezdí po silnicích světa přes miliardu automobilů. Všechna tato vozidla spotřebovávají paliva z ropy a způsobují znečištění ovzduší.

9 Fotogalerie

10 Shrnutí Řešení problému stále většího znečištění životního prostředí?
Použití alternativních paliv (vodík, elektromobil). Omezení znečišťování prostředí. Úplné odvrhnutí automobilů??? Využívání veřejné dopravy a podzemní dráhy. Informace byly pořízeny z encyklopedie a převážně z wikipedie a stránek idnes.


Stáhnout ppt "Znečišťování ovzduší výfukovými plyny"

Podobné prezentace


Reklamy Google