Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyselý déšť.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyselý déšť."— Transkript prezentace:

1 Kyselý déšť

2 Co je to? Zvýšená kyselost
Přirozené pH bývá kolem 5,6-6, kyselé srážky mohou mít hodnoty pH 3-4 Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Je způsoben oxidy síry pocházejícími ze sopečné činnosti a spalování fosilních paliv (průmyslové znečištění), nebo také oxidy dusíku pocházejícími například z automobilů. Jakmile se rozptýlí do atmosféry, začnou reagovat s vodou za tvorby sirných a dusíkatých kyselin, které padají na zem ve formě deště.

3 Jak vzniká? Do ovzduší se dostávají nečistoty a různé kapalné a plynné látky, především oxid siřičitý, sloučeniny různých těžkých kovů, různé uhlovodíky aj. Látky, které se dostávají do ovzduší – EMISE, reagují s dalšími látkami ovzduší a mění své složení a vlastnosti. Působí pak jako IMISE na organismy a na neživé prostředí přímo, nebo například ve formě srážek. Zvyšují kyselost půd a vod, způsobují odumírání, až hynutí lesů, působí nepříznivě na lidské zdraví, jsou příčinou rychlé koroze různých materiálů.

4 Jak vzniká- vysvětlení
emise

5 Vliv I když jsou srážky zásadně slabě kyselé, extrémní stupeň kyselosti už mnoho vodních organismů nesnáší a umírá. Ve městě ničí kyselý déšť budovy a sochy. Ohrožuje lesy, vodní organismy, půdu a půdní organismy, ale také některé lidské výtvory reaguje s vápníkem. Více než polovina lesních porostů v České republice, Německu, Polsku a Velké Británii je silně poškozena imisemi nebo je už mrtva.

6 Větvička po kyselém dešti
Normální větvička

7 Lze snížit dopad na životní prostředí?
Ano, odsířením elektráren, snížením spotřeby fosilních paliv. Na území ČR došlo především v 90. letech 20. století k výraznému snížení emisí síry z tepelných elektráren v důsledku odsíření. Díky tomu došlo k citelnému zlepšení kvality ovzduší a také situace v oblasti kyselých dešťů. Jde o jeden z dobrých příkladů možnosti zlepšení kvality životního prostředí. Mimořádně čistá moře svědčí o tom, že jsou bez života.

8 Co mohu udělat já? Zajímavosti:
Můžu omezit spotřebu energií, využívat šetrnější způsoby dopravy (chůze, kolo, veřejná doprava). Zajímavosti: Na mnoha místech naší Země je déšť kyselejší než šťáva z citronu. Pro srovnání: hodnota pH octa je 3,0 a pH citronové šťávy je 2,2.

9 Základní údaje - měření
Místo měření: Základní škola Vítkov, Opavská 22, Vítkov Období měření: Únor a březen 2012 Měřené hodnoty: množství srážek pH srážek znečištění (prachové částice) druh srážek směr větru Srážkoměr jsme zhotovili z plastikové láhve. Množství spadlých srážek jsme zjišťovali přelitím do odměrného válce. Množství srážek udává výška vodního sloupce v mm. K převodu srážek na z ml na mm nám posloužil vzorec: srážky v mm = 1000/π * r2 * srážky v ml

10 Mapa polohy naší školy

11 Cíl měření Cíl pozorování a měření – zjistit zda:
Ovlivní teplota vzduchu pH srážek během února a března v areálu naší školy? Ovlivní směr větru pH srážek a podíl prachových částic během února a března v areálu naší školy?

12 Výsledky měření-Grafy

13 Výsledky měření-Grafy

14 Výsledky měření-Grafy

15 Výsledky měření-Grafy

16 Výsledky měření-Grafy

17 Fotky z měření


Stáhnout ppt "Kyselý déšť."

Podobné prezentace


Reklamy Google