Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyselé deště Kateřina Jandová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyselé deště Kateřina Jandová."— Transkript prezentace:

1 Kyselé deště Kateřina Jandová

2 Co je způsobuje spalováním uhlí s velkým obsahem síry se do ovzduší dostalo mnoho oxidu siřičitého, a ten spolu s vodou vytvořil kyselinu, která okyselila déšť. důležité ale jsou také oxidy dusíku, které při spalování taky vznikají. Jen se ten dusík nedodává do spalovacího procesu jako příměs v palivu, ale jeho zdrojem je sám vzduch! Vždyť vzduch je tvořen z velké většiny právě dusíkem. Jakmile tedy něco spálíme za dost vysoké teploty (táborák nebo kamna na dřevo takovou teplotu ale nevyvinou), vzniká také určité množství oxidů dusíku A ty udělají v atmosféře to samé, co „síra“ – kyselinu.

3 Jaký vliv má okolí na kyselí déšť ?
Na mnoha místech Země je déšť kyselejší než šťáva citronu. I když jsou srážky zásadně slabě kyselé, extrémní stupeň kyselosti už mnoho vodních organismů nesnáší a umírá. Mimořádně čistá moře svědčí o tom, že jsou bez života. Ve městě ničí kyselý déšť budovy a sochy. Více než polovina lesních porostů v České republice, Německu, Řecku, Nizozemí, Norsku, Polsku a Velké Británii je silně poškozena imisemi nebo je už mrtva.

4 Vlastní foto

5 Kyselé deště způsobují :
Zvyšují kyselost půd a vod, způsobují odumírání, až hynutí lesů, znehodnocování produkce, vymírání života ve vodních nádržích, působí nepříznivě na lidské zdraví, jsou příčinou rychlé koroze různých materiálů.

6 Odborně se mluví třeba o defoliaci (ztrátě listové plochy)
Odborně se mluví třeba o defoliaci (ztrátě listové plochy). Zdravý smrk, když stojíte pod ním, musí zakrývat zcela nebe. Čím je průhlednější, tím více listů nějakým trápením ztratil. A od určité míry defoliace je s ním postupně amen. Strádá ( má nedostatek fotosynteticky aktivních pletiv), hned ho všechno položí (zvyšuje se náchylnost ke škodlivým činitelům) – ať už to je nálet škůdců nebo mráz. U nás je takto zničených plných % smrkových lesů (defoliace nad kritickou hranici okolo 40 % listové plochy).

7 Komíny Elektrárenské komíny mohou být až 300 metrů vysoké, to znamená, že dosahují přibližně výšky Eiffelovy věže. To proto, že jejich stavitelé měli v úmyslu rozptýlit emise na velkou plochu, a tak je zneškodnit. No, rozptýlit se jim je sice podařilo, ale zničit nikoliv! Dnes je už zřejmé že je tomu naopak, vysoké komíny rozsévají v neslýchaném měřítku zkázu.

8 Nějaké obrázky

9 Obrázky 2

10 Šťastný konec Nad oxidy síry jsme slavně zvítězili – kouřové zplodiny z elektráren se odsiřují a v kamnech a kotelnách se topí již hlavně plynem. Vypouštění oxidů síry kleslo o krásných 90 %. A tak se stalo, že dnes už převážnou část kyselého deště tvoří oxidy dusíku, jejichž hlavním zdrojem je kromě vysokoteplotního spalování… obyčejná doprava. A jak známo, dopravy nám jaksi neubývá, ba naopak. To nevypadá dobře.

11 Zdroje


Stáhnout ppt "Kyselé deště Kateřina Jandová."

Podobné prezentace


Reklamy Google