Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Globální oteplování Vojta Voborník 8.B."— Transkript prezentace:

1 Globální oteplování Vojta Voborník 8.B

2 Co to vlastně je globální oteplování?
je důsledek klimatických změn na Zemi.

3 Jak ono oteplení vzniká?
Teplota povrchu země závisí na množství plynů obsažených v atmosféře, a to především oxidu uhličitého, vodní páry, dále pak metanu, oxidu dusného a ozónu. Plynům obsaženým v ovzduší jen ve stopovém množství se říká skleníkové plyny.

4 Plyny podílející se na globálním oteplování
Oxid uhličitý Metan Freony Ostatní Oxid dusný 49% 18% 14% 13% 6%

5 Skleníkové plyny zakrývají povrch Země podobně jako vrstva skla půdu ve skleníku. Díky nim je průměrná teplota zemského povrchu 15°C, bez nich by byla hluboce záporná. Koncentrace skleníkových plynů se lidskou činností zvyšuje a zesiluje se tak tzv. skleníkový efekt. Země se otepluje tak výrazně že za let by mohlo být tepleji, než kdykoliv za poslední milióny let.

6 Nejzřejmějším důsledkem ohřívání povrchu Země
je stoupání hladiny moří, vinou tání horských ledovců - dnes už velmi nápadného - ( viz. animace ) a teplotního rozpínání ohřívané mořské vody. Očekává se, že již koncem příštího století bude hladina moří výše o desítky centimetrů, ne-li o celý metr. V oblasti, která se tak dostane pod úroveň hladiny, žijí dnes desítky milionů lidí, a jde často o oblasti nejintenzivněji zemědělsky využívané – příkladem je delta Nilu.

7 Přiložená animace ukazuje, k jakým dochází změnám ve struktuře ledovců
Přiložená animace ukazuje, k jakým dochází změnám ve struktuře ledovců. Postupné ztenčování vede k ulamování a rozpouštění obrovského množství sladké vody do oceánu...

8 Skleníkový efekt Dalším důsledkem je globální změna podnebí. Předpovědi odborníků naznačují, že kde je sucho bude ještě sušeji, a kde je mnoho srážek, bude pršet ještě více. To postihne hlavně zemědělství a jeho produkci. Slunce Země atmosféra

9 Ozonová vrstva rok 2004

10 Jak zastavit nebo alespoň zmírnit globální oteplování?
Zesílení skleníkového jevu, které lidstvo působí, je možné omezit. Je nutné rychle zastavit růst emisí skleníkových plynů a pak je dokonce snižovat až na přijatelnou míru. Je třeba mimo jiné omezit užívání fosilních paliv (ropa, uhlí, zemní plyn). To sice neznamená, že musíme ihned přestat těžit uhlí a pálit ropu a zemní plyn, ale měli bychom se dát touto cestou.

11 Můj pokus sklenice bez alobalu sklenice v alobalu 10 min.

12 20 min. 30 min.


Stáhnout ppt "Globální oteplování Vojta Voborník 8.B."

Podobné prezentace


Reklamy Google