Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ozonová díra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ozonová díra."— Transkript prezentace:

1 Ozonová díra

2 Co je ozonová díra? Nad atmosférou, ve výši 7-50 km, se vytvořil ozónový obal. Ozónová vrstva pohlcuje část UV záření a odráží tvrdé kosmické záření. Toto umožnilo existenci života na Zemi. Vrstva ozónu se působením některých látek /freonů, chlóru/ zeslabuje, dochází k blokaci jeho molekul. Nadbytek záření vyvolává nebezpečná kožní onemocnění /rakovinu kůže/, poškozuje zrak,.. Je nutné zamezit dalšímu poškozování ovzduší.; nejtenčí nad póly a nad Austrálií

3 Antarktida – nejohroženější světadíl
V Antarktidě se úbytek ozónu projevuje ze všeho nejvíce. V průběhu 80. let 20. století, pokaždé během října ozónu nad jižním pólem prudce ubylo a každý rok bylo zaznamenáno vždy jeho menší celkové množství. Postupně, ale velmi rychle, vznikla nad Antarktidou známá ozonová díra. Stratosférický ozón nad Antarktidou byl do roku 1994 téměř úplně zničen. Procesy klimatických změn, které byly spuštěny, bohužel zatím nelze zastavit, ani nijak výrazněji ovlivnit. Antarktický led představuje 70 % pitné vody na Zemi. Kdyby tento led o ploše 14 miliónů km2 a průměrné tloušťce 2160 m roztál, stoupla by hladiny moří o 70 m! Čepice polárních ledovců jsou jakýmisi archivy, důležitými pro poznání naší planety, protože laboratorní rozbory vzorků ledu odebraných z jejich hloubek umožňují zpětné stanovení, jaká byla teplota a tlak atmosférických plynů v okamžiku srážek. Nejdůležitější hloubkový vrt, 2500 m hluboký ležící na Vostoku, je již po několik roků studován francouzsko-ruskou skupinou vědců vedenou Loriusem a Kotljakovem.  K velmi ohroženým oblastem na Zemi patří také Austrálie!

4 Opatření proti slunci Dnes je tedy již zřejmé, že ochrana před slunečním zářením je nezbytná. Žádné „zdravé opalování“ neexistuje, a to ani v soláriích. Při pobytu na slunci bychom tedy měli dodržovat všeobecně známá pravidla: neopalovat se přes poledne, kůži chránit oděvem, nosit pokrývku hlavy a opakovaně používat opalovací krémy s vysokými ochrannými filtry.    Pravidelná preventivní péče o naši pokožku je ale nutná také při každodenním pobytu ve městě i když je slunce schováno za mraky, jeho nepříznivý vliv není nikterak snížen. Nejdůležitější je pak chránit děti.

5 Vrstvy Zeměkoule Troposféra Ochranná ozonová vrstva Stratosféra
Mezosféra


Stáhnout ppt "Ozonová díra."

Podobné prezentace


Reklamy Google