Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MEIII - 2.1.6 Druhy kabelů Obor:Mechanik Elektronik Ročník:3. Vypracoval:Bc. Martin Fojtík

3 Prvky kabeláže Tyto prvky aktivně ovlivňují dění v síti, proto jim říkáme aktivní prvky. Síťové komponenty, které se na přenosu dat aktivně nepodílejí, nazýváme prvky pasivními např. kabely.

4 Tlustý koaxiální kabel(thick Ethernet) Je nejstarším kabelem, dnes však používaným velmi málo. Byl poměrně tlustý (cca. 10mm), žluté barvy (odtud další název Yellow Ethernet). Měl velmi dobré elektrické vlastnosti, které umožňovaly jeho použití dlouhých kabelových segmentech, k nimž se připojovalo velké množství stanic. Proto se používal pro páteřní vedení (spojující jednotlivé sítě), dnes však tuto funkci zastávají optické kabely nebo kroucené dvojlinky.

5 Tenký koaxiální kabel (thin Ethernet) Ten byl standardem kabeláží lokálních sítí. Dnes se s ním setkáváme hlavně u starších sítí, ale i zde je postupně nahrazován kroucenou dvojlinkou. Jeho průměr je jen cca 5 mm, nejčastěji je černé nebo šedé barvy.

6 Kroucená dvojlinka (twisted pair cable) Je odvozena od telefonního kabelu a dnes je nejrozšířenějším vodičem v síťích LAN. U kroucené dvojlinky spočívá ochrana v „kroucení“. Oba vodiče, jimiž je signál přenášen, se díky vzájemnému zkroucení pravidelně střídají, čímž se ruší možnosti ovlivňovaní jednoho vodiče druhým.

7 Kroucená dvojlinka (twisted pair cable)

8 Optický kabel (fiber optic cable) Data nejsou přenášena elektricky v kovových vodičích, ale světelnými impulsy v průsvitných vláknech. Základní prvek kabelu – optická vlákna, (jsou minimálně dvě, pro každý směr jedno). Existují dva druhy optických kabelů, které se liší způsobem vedení paprsku ve vlákně: - Mnohovidové - Jednovidové

9 Bezdrátové sítě (Wireless LAN) Základními prvky wireles sítí jsou přístupové body (Access Point-AP), které propojují bezdrátovou síť se sítí kabelovou. Druhou komponentu tvoří klientské adaptéry nebo síťové karty v PC. Oba základní prvky (AP a klient) signály vysílají a přijímají, jsou tedy kombinací vysílače a přijímače.

10 Použitá literatura ● Jaroslav Horák, Milan Keršláger, Počítačové sítě pro začínající správce,Computer Press,a.s Brno

11 Děkuji Vám za pozornost Bc. Martin Fojtík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google