Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Síťová karta Tematická oblast:Hardware počítače Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:18. 11. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Hardware počítače je poskytnout žákům potřebné informace o technickém vybavení počítačů pro jejich lepší orientaci v informačních a komunikačních technologiích (zejména počítačích), se kterými se budou velmi pravděpodobně setkávat po celý svůj život.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Síťová karta.

3

4  Síťová karta zajišťuje propojení počítače s (lokální) počítačovou sítí LAN (Local Area Network).  Její anglická zkratka je NIC = Network Interface Controller  Síťová karta může být:  Integrovaná (na základní desce)  Přídavná (samostatná karta do PCI nebo PCIe slotu)

5  V průběhu let se používaly v oblasti počítačových sítí různé technologie.  Ve dnešní době převládla platforma Ethernet.  Rychlosti Ethernetu:  10 Mbit/s … klasický Ethernet  100 Mbit/s … Fast Ethernet (nejčastější)  1000 Mbit/s … Gigabit Ethernet  10 000 Mbit/s … budoucí standard

6 V současné době se nejčastěji používají následující typy vedení:  metalické (kovové, elektřina…)  optické (přenos informace světlovodem)  bezdrátové (např. Wi-Fi) Nejrozšířenější v LAN sítích je přitom metalické. Jde o kabely pro systémy kroucené dvoulinky, označované jako TP = Twisted Pair.

7  UTP = Unshielded Twisted Pair, nestíněná kroucená dvoulinka. Velmi populární typ kabeláže díky své ceně a vynikajícím parametrům, dostatečným pro moderní, rychlé síťování. 1m kabelu UTP stojí zhruba 5 Kč.  STP = Shielded Twisted Pair, stíněná kroucená dvoulinka. Kvalitnější typ kabeláže díky přítomnosti stínění, které zajišťuje provoz na delší vzdálenosti. 1m kabelu STP stojí však již zhruba 10 Kč.

8 Každá síťová karta má z výroby přidělenu tzv. MAC adresu. MAC = Medium Access Control. Říká se jí také hardwarová, fyzická adresa. Je tvořena 48 bity. Pomocí hardwarových adres komunikují síťové karty na nejnižší úrovni (switch, hub…). Příklad MAC adresy: 90-2B-34-E2-58-4B Naproti tomu na vyšší úrovni se komunikuje pomocí tzv. IP adres. IP = Internet Protocol. Jde o logické adresy, tvořené 32 bity (4 bajty, IPv4).

9 IP adresa vypadá v současném IPv4 protokolu tak, že se jedná o čtveřici bajtů, oddělenou tečkami. Jde tedy o čísla v rozsahu 0 – 255, například: 192.168.1.1 IP adresa může být zadána síťové kartě manuálně (ručně) a nebo jí může být přidělena automaticky DHCP serverem. DHCP = Dynamic Host Control Protocol.

10

11 Zde jsou uvedeny některé zajímavé externí zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%AD%C5%A5o v%C3%A1_karta nebo http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/fyzika/prof/Te sar/diplomky/pruvodce_hw/komponenty/karty/s itovka/popis.htm

12 Výukový materiál je výhradně dílem autora (včetně fotografií).


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google