Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lokální počítačové sítě Novell Netware

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lokální počítačové sítě Novell Netware"— Transkript prezentace:

1 Lokální počítačové sítě Novell Netware
Hardware lokálních počítačových sítí Ing. Zdeněk Votruba

2 Hardware sítí LAN Základní součásti síťového hardware:
Síťový hardware má určující vliv na některé ze základních vlastností sítě. Jedná se především o přenosovou rychlost, topologii, metodu přístupu na spojovací kanál a rozlohu sítě. Základní součásti síťového hardware: síťové desky (karty) spojovací vedení a konektory zesilovače, rozbočovače a další aktivní prvky Síťové desky: nezbytná součást všech počítačů připojených do sítě. Spolu s příslušným software realizují přenos dat z počítače na spojovací vedení sítě a naopak.

3 Hardware sítí LAN Rozdělení karet: podle provedení: ISA, EISA, MCA, VL-bus, PCI, PCMCIA podle rychlosti: 10 MB/s, 100 MB/s , 1 GB/s podle konektoru: BNC, AUI, RJ45 (combo) podle standardu: ARCnet, Ethernet, Token Ring, FDDI podle výrobce: 3COM, SMC, WD, GENIUS, EDIMAX Spojovací vedení a konektory: propojují jednotlivé stanice sítě mezi sebou. Základní vlastnosti spojovacího vedení využívaného v daném segmentu sítě jsou dány typem síťového standartu, který je v tomto segmentu použit (např. síť Ethernet - 50 Ohmový koax. kabel, sběrnicová topologie, max. délka segmentu 185 metrů).

4 Hardware sítí LAN V současné době se v převážné míře používají následující typy vedení pro LAN sítě: koaxiální kabel (nízké pořizovací náklady, odolné vůči elekromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká přenosová rychlost (10 MB/s)) kroucená dvoulinka (ve dvou provedení - stíněná dvojlinka (STP) a nestíněná dvojlinka (UTP), odolnost proti rušení zkroucením párů (=odolné i proti magnetické složce), vysoká přenosová rychlost (100 MB/s i více), možnost realizace strukurované kabeláže) optický kabel (plastová či skleněná vlákna, přenosové rychlosti kolem 100 MB/s, dosah řádově kilometry, absolutně odolná vůči elektomag. záření, galvanické oddělení, vysoké pořizovací náklady (především konvertory) )

5 Hardware sítí LAN Zesilovače, rozbočovače a další aktivní prvky:
bezdrátový spoj ( úzce směrovaný infračervený nebo laserový paprsek, případně všesměrový radiový spoj, dosah v přímé viditelnosti cca 300 až m. , dráhé , s různou přenosovou rychlostí ovlivňovanou meteorologickými i jinými vlivy) Zesilovače, rozbočovače a další aktivní prvky: zesilovač převodník rozbočovač most směrovač brána

6 Hardware sítí LAN Zesilovač: (repeater) zesiluje procházející signál, umožňuje zvětšit délku větve sítě) Převodník: zesiluje signál a převádí jej na jiný typ kabelu (např. koax. <=> twist) Rozbočovač: (HUB) slouží pro větvení sítě, především v rozvodech realizovaných kroucenou dvoulinkou Most: (bridge) vzájemné propojení dvou nebo více kabelových segmentů, přenos dat mezi nimi. Lze tedy realizovat spojeni např. mezi sítí typu ARCnet a Ethernet. Navíc provádí filtrování paketů = pakety se nešíří do části sítě, kde jsou zbytečné (částečně datově oddělené sítě)

7 Hardware sítí LAN Směrovač: (router) funguje obdobně jako most, používá se však spíše při propojování vzájemně spojených LAN sítí. Jelikož pracuje na úrovni síťové vrstvy ISO/OSI modelu, je schopen adresy procházejících paketů zpracovávat dokonaleji z hlediska celého segmentu propojených sítí, pakety tedy neposílá do všech propojených sítí ale pouze do dané sítě. Brána: (gateway) zařízení pracující na úrovni aplikační vrstvy ISO/OSI. Používá se k připojení sítí LAN k cizímu prostředí např. k sálovým počítačům, sítím X.25 atd.

8 Hardware sítí LAN Standardy síťového hardware
Definují řadu parametrů sítě, které musí být při její realizaci dodrženy. Tím je dána např. rychlost přenosu dat, metoda přístupu, topologie sítě, použité typy vedení, jejich max. délky, pravidla pro připojování stanic. ARCnet: jednoduchá realizace a nízká pořizovací cena, lze kombinovat sběrnicovou a hvězdicovou topologii, nízká přenosová rychlost (2,5 MB/s), max. 255 stanic na segmentu, vysoká odolnost na rušení Ethernet: nejrozšířenější standart pro LAN, přenosová rychlost 10, 100, 1000 MB/s, choulostivost sítí na kvalitu provedení a vnější vlivy, kabelový segment max. 185 m., max. 25 stanic, min. vzdálenost stanic 3 m.

9 Hardware sítí LAN IBM Token Ring: přenosová rychlost 16 MB/s, vyšší složitost i pořizovací cena, v případě nestíněné dvojlinky lze zapojit na jeden kruh 72 stanic, v případě stíněné dvojlinky 260 stanic FDDI: optické rozhraní pro distribuovaná data, přenosová rychlost 100 MB/s, kruhová topologie (dva protisměrné kruhy), síť pro nejvyšší nároky a velké objemy dat

10 Hardware sítí LAN Shrnutí standardů:


Stáhnout ppt "Lokální počítačové sítě Novell Netware"

Podobné prezentace


Reklamy Google