Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Optický kabel (fiber optic cable)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Optický kabel (fiber optic cable)"— Transkript prezentace:

1 Optický kabel (fiber optic cable)

2 Princip funkce Optické vlákno je válečkový dielektrický vlnovod, ve kterém se šíří elektromagnetické vlny (zpravidla světlo či infračervené záření) ve směru osy vlákna s využitím principu totálního odrazu na rozhraní dvou prostředí s rozdílným indexem lomu. Vnitřní část vlákna se nazývá jádro, okolo jádra je plášť a primární ochrana. K vazbě optického signálu na jádro musí být index lomu jádra vyšší, než má obal.

3 Mnohovidové (MM – MultiMode)
U nich se paprsek odráží od pláště vlákna. Index lomu pláště vlákna není konstantní a vlivem jeho změn je původní světelný paprsek rozložen na více světelných paprsků, tzv. vidů. Na konec kabelu pak dojde původní paprsek rozložený na několik částí, které dorazí s určitým časovým odstupem - přenášený údaj je zkreslen. Kabel má horší optické vlastnosti (proměnlivý index lomu ), je však levnější a lépe se s ním pracuje. U Sítí LAN se používají převážně tyto kabely. U optických vláken používaných v datových sítích se udává průměr jádra a pláště v mikrometrech, a používají se mnohavidová vlákna (MM) o průměrech 50/125 μm nebo 62,5/125 μm.

4 Jednovidové (SM – SingleMode)
V nich je index lomu mezi jádrem a pláštěm optického vlákna velmi malý. Kabelem prochází jen jeden paprsek bez lomů a ohybů. Jednovidové kabely mají lepší optické vlastnosti a tím vyšší přenosovou kapacitu, dokáží přenést signál na delší vzdálenost než mnohovidové, jsou ale dražší. V telekomunikacích se dnes výhradně používají jednovidová vlákna (SM) o průměru 9/125 μm.

5 Výhody Z hlediska použití pro účely přenosu signálu mají optická vlákna následující výhody oproti metalickým vodičům: velká šířka pásma nízký útlum (delší opakovací úseky, menší počet zesilovačů na optické trase) odolnost proti elektromagnetické interferenci a přeslechům bezpečnost přenosu (signál nelze jednoduše vyvázat) elektrická izolace

6 Nevýhody Jejich hlavní nevýhodou je cena optické kabeláže. Vlastní kabel drahý není, ale ostatní prvky kabeláže jsou již dražší. Složité a drahé je také konektorování. Optické rozvody se většinou nepoužívají k připojování jednotlivých počítačů, kde by se jejich montáž prodražila. Použití je v páteřních vedeních, která spojují jednotlivé sítě.

7 Koncovky Podobně jako předešlé druhy vodičů, je také optický kabel ukončen normovanou koncovkou. Převážně se používají dva typy zakončení : kulatý konektor ST hranatý konektor SC Při manipulaci s kabelem musejí mít konektory nasazenu záslepku!

8 Příslušenství optických kabelů
Optickým kabelem přenáší data světelný paprsek, ale ze síťové karty počítače vystupují údaje ve formě elektrických impulsů. Proto je na konci každého kabelu nutný převodník (transceiver). Jeho úkolem je převod elektrických paprsků na světelné impulsy a naopak. Dalším prvkem, který se využívá v optické kabeláži, je konvertor. Ten dovoluje napojit optický kabel na kroucenou dvojlinku. Má tedy zdířku pro optický kabel a kroucenou dvojlinku. Jeho elektronika zároveň převádí světelný paprsek na elektrické impulsy.


Stáhnout ppt "Optický kabel (fiber optic cable)"

Podobné prezentace


Reklamy Google