Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síťové prvky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síťové prvky."— Transkript prezentace:

1 Síťové prvky

2 Síťové prvky Modulátory/demodulátory (modem) Opakovače (repeater)
Koncentrátory a rozbočovače (hub) Přepínače (switch) Směrovače (router) Bezpečnostní zábrany (firewall) Vysílače/přijímače (transceiver)

3 Modem Je zařízení pro převod mezi analogovým a digitálním signálem a naopak. Modemy se používají především pro přenos digitálních dat pomocí analogové přenosové trasy. Přenosová trasa může být telefonní linka, koaxiální kabel, radiový přenos a pod. Poté se ještě modemy dělí na interní a externí. Interní se dělí ještě na harwarové a softwarové.

4 Opakovače - repeater regenerování signálu pro fyzicky delší úseky sítě, může prodlužovat rozsah signálu, příklad použití opakovače (na hranici stávajícího signálu základny)

5 Hub - rozbočovač Hub je zcela jednoduché vysílací zařízení. Huby nijak neřídí provoz, který skrz ně prochází, každý paket, který do něj vstoupí, je vyslán ven každým jeho portem, kromě portu, ze kterého paket přišel. Paket - značí blok přenášených informací. Určité typy síťových propojení nepodporují přenos paketů, například spojení bod-bod; v tomto případě se data po lince přenášejí jako série bytů, znaků nebo bitů. Výhodou paketového spojení je efektivní a spolehlivý přenos dlouhých zpráv. Huby jsou dnes již na ústupu, jsou nahrazovány modernějšími a chytřejšími switchi.

6 Switch - přepínač Switch obsahuje větší či menší množství portů, na něž se připojují síťová zařízení nebo části sítě. Používá se pro různá zařízení v celé řadě síťových technologií. Analyzují procházející pakety a podle informací v nich obsažených (adres, identifikátorů apod.) rozhodují, kam paket předat dál. Nejčastěji switch potkáte jako aktivní prvek v síti Ethernet realizované kroucenou dvojlinkou. Zde nahradil dříve používané huby, které signál jednoduše kopírovaly do všech ostatních rozhraní.

7 Switch - přepínač sada switchů

8 Router - směrovač síťové zařízení, které procesem zvaným routování přeposílá datagramy (označuje datový paket v protokolu IP)  směrem k jejich cíli, netechnicky řečeno, router spojuje dvě sítě a přenáší mezi nimi data. Router se podstatně liší od switche, který spojuje počítače v místní síti. rozdílné funkce routerů a switchů si lze představit jako switche coby silnice spojující všechna města ve státě a routery coby hraniční přechody spojující různé země.

9 Router - směrovač Obecně jako router může sloužit jakýkoliv počítač s podporou síťování a pro routování v menších sítích se často dodnes používají běžné osobní počítače, do vysokorychlostních sítí jsou však jako routery používány vysoce účelové počítače obvykle se speciálním hardwarem, optimalizovaným jak pro běžné přeposílání datagramů, tak pro specializované funkce jako šifrování.

10 Router - směrovač Malé routery, kombinované například s kabelovými nebo DSL modemy nebo Wi-Fi přístupovými body, se stávají běžným vybavením domácností.

11 Firewall slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a/nebo zabezpečení, slouží jako kontrolní bod, který definuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje umožňuje plnou nebo částečnou kontrolu nad příchozím/odchozím/průběžným provozem na počítači, má za úkol chránit počítač nejen před útoky zvenčí, ale i zevnitř (některé druhy virů/červů). hardwarový i softwarový

12

13

14 Zdroje archiv J. Peterky –


Stáhnout ppt "Síťové prvky."

Podobné prezentace


Reklamy Google