Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HW – Kabely a konektory Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HW – Kabely a konektory Název školy"— Transkript prezentace:

1 HW – Kabely a konektory Název školy
Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací období 3. Předmět Základy informatiky Téma hodiny Hardware – Kabely a konektory Označení VY_32_INOVACE_13_HW – Kabely a konektory Autor Mgr. Petr Vitásek

2 Co je to kabel? Kabel je soustava dvou a více elektrických nebo optických vodičů spojených společným pláštěm. Jednotlivé vodiče (žíly) elektrického kabelu mohou být nejen z plného drátu, ale také laněné, složené z tenkých drátků. Takový vodič se označuje jako licna.

3 K čemu kabely slouží? Kabely jsou nejčastěji používané k přenosu elektrické energie a optických signálů. Nejzákladnější rozdělení elektrických kabelů je na silové pro rozvod elektrické energie a slaboproudé, to jsou kabely datové, sdělovací, ovládací.

4 Co je to konektor? Konektor je elektrotechnická součástka, která zajišťuje mechanické a elektrické spojení vodičů a kabelů. Spojení je opakovatelně rozebíratelné bez nástrojů. Konektorem, případně konektorovým spojením se nazývá nejčastěji propojení slaboproudých, vysokofrekvenčních nebo datových signálů.

5 Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO
SCART je 21 pólový konektor pro připojení audio/video zařízení (videa a televize), používaný zejména v Evropě. S přechodem na technologii HDTV se od něj upouští. SCART kabel je stíněn (pól 21) a umožňuje přenášet více druhů signálu RGB, S-Video a kompozitní video.

6 Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO
Cinch (konektor RCA) je standard pro připojení audio, video nebo digitálního přenosu. Cinch vede maximálně dvojici kontaktů. V audio je pravý (červený) a levý (bílý / černý) kanál, ve video žlutě a v digitálním audiu oranžově. Video připojení je kompozitní (všechny tři základní barvy jsou v jediném cinchi žluté barvy). Cinch je kompatibilní s koncovkami Scart a je možné zapojit je přes redukci.

7 Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO
HDMI je zkratka High-Definition Multi-media Interface. Je to rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. Může propojovat zařízení jako například satelitní přijímač, DVD přehrávač nebo A/V receiver s kompatibilním výstupním zařízením, jako například plazmová televize.

8 Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO
Digital Visual Interface (zkratka DVI) je rozhraní pro propojení videozařízení s počítačem. Byl vytvořen za účelem bezproblémové komunikace mezi zobrazovacími zařízeními jako např. LCD nebo datový projektor a grafickou kartou počítače. Primárně je určen k přenosu nekomprimovaných digitálních video dat. Je částečně kompatibilní s rozhraním HDMI.

9 Kabely a konektory pro AUDIO a VIDEO
Optické vlákno je skleněné nebo plastové vlákno, které prostřednictvím světla přenáší signály ve směru své podélné osy. Optické kabely se používají i k propojení Hi-Fi zařízení pro přenos velmi kvalitního signálu.

10 Kabely a konektory pro IT
VGA – D-sub (D-subminiature) označuje rodinu konektorů (zásuvek i zástrček) používaných pro přenos elektronických signálů mezi zařízeními. Slouží pro analogový přenos videa, používá se především pro monitory a projektory.

11 Kabely a konektory pro IT
USB (Universal Serial Bus) je univerzální sériová sběrnice. Moderní způsob připojení periferií k počítači. Nahrazuje dříve používané způsoby připojení (sériový a paralelní port, PS/2 apod.) pro běžné druhy periférií. Maximální rychlost přenosu 480 Mbit/s v režimu Hi-Speed

12 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Scart


Stáhnout ppt "HW – Kabely a konektory Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google