Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

USB porty a jejich využití

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "USB porty a jejich využití"— Transkript prezentace:

1 USB porty a jejich využití
Kateřina Šuková, 4. I

2 Obsah: Co znamená zkratka USB? Proč vznikla USB?
Základní charakteristika Vlastnosti USB sběrnice a USB zařízení USB 1.0 USB 1.1 USB 2.0 Logická struktura sběrnice Připojení PC Obrázky týkající se USB Zdroj

3 Co znamená zkratka USB? USB = Universal Serial Bus
(Univerzální sériová sběrnice)

4 Proč vznikla USB? Bylo třeba vytvořit nové univerzální a dostatečně rychlé rozhraní pro vícenásobné připojení různých periferních zařízení.

5 Základní charakteristika
Možnost připojení více zařízení současně, možnost připojovat a odpojovat zařízení za chodu k počítači, poskytnout dostatečné přenosové kapacity.

6 Vlastnosti USB sběrnice a USB zařízení
Možnost připojit až 127 zařízení současně Jednoduché řešení kabeláže a konektorů Podpora pro identifikaci vadných zařízení Jednoduchý protokol Konzistence s PC Plug and Play architekturou Levné kabely a konektory Zpracování chyb je součástí protokolu

7 USB 1.0 V roce 1996 vznikla první specifikace USB, jednalo se o revizi 1.0, nebyla však úplně jednoznačná, a proto některá zařízení spolu nespolupracovala.

8 USB 1.1 Během roku 1998 se objevila upravená verze, která nesla označení 1.1. Maximální přenosová rychlost 12 Mb/s však přestala vyhovovat.

9 USB 2.0 V roce 2000 vznikla revize 2.0, která podporuje přenosové rychlosti až do 480 Mb/s. Tato poslední verze USB se na trhu výrazně prosadila až na přelomu let 2001 a 2002, kdy se objevila první zařízení podle této specifikace.

10 Specifikace USB 2.0 Základním rozšířením USB 2.0 oproti stávajícímu standardu USB 1.1 je především zvýšení datové propustnosti, které umožní používat moderní periferie přenášející v reálném čase velká množství dat (kamery, pevné disky ....). Samozřejmostí je plná kompatibilita se stávajícím standardem. Stávající kabely a konektory plně vyhovují i pro vyšší rychlosti přenosu a vše tedy záleží pouze na periferii. Pokud periferie nepodporuje vysokorychlostní přenos, uskuteční se spojení na nižší rychlosti (12 Mb nebo 1.5Mb).

11 Logická struktura sběrnice
USB hostitel (Host) – HW, který je součástí počítače společně se SW podporou obsaženou většinou v operačním systému USB zařízení (Device) – samotné zařízení připojované k počítači pomocí USB USB rozbočovač (HUB) – speciální druh USB zařízení, které vytváří nové přípojné body ke sběrnici (porty)

12 Možné připojení k PC

13 Převodník z USB na paralelní port Převodník z USB na sériový port
Paralelní port na USB je běžné délky 1,8 m a je určen zejména k připojení tiskáren. Má nízkou spotřebu, podporuje obousměrnou komunikaci. Podpora je pro Windows 98.

14 Propojení dvou počítačů vybavených USB porty
PCI adaptér s dvěma USB porty

15 Zdroj:


Stáhnout ppt "USB porty a jejich využití"

Podobné prezentace


Reklamy Google