Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sběrnice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sběrnice."— Transkript prezentace:

1 Sběrnice

2 Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Přes sběrnice probíhá komunikace mezi mikroprocesorem a periferiemi.

3 Nejdůležitější parametry
Šířka přenosu - počet bitů, které lze zároveň po sběrnici přenést [bit]. Frekvence - maximální frekvence, se kterou může sběrnice pracovat [Hz]. Rychlost (propustnost) - počet bytů přenesených za jednotku času [B/s].

4 Sběrnice lze rozdělit na:
Lokální sběrnice - připojena přímo na mikroprocesor, je jím řízena a propojuje mikroprocesor s obvody na základní desce. Systémová sběrnice - odděluje mikroprocesor od okolního světa. Je zakončena normovanými konektory - sloty.

5 Rozdělení podle uspořádání
Sériové, paralelní – nastavíme a spustíme přenos, sérioparalelní – musí vždy vyprodukovat 8 – 32 čísel.

6 Rozdělení podle směru přenosu
Jednosměrné, obousměrné.

7 Rozdělení podle funkce
Datové (DB) - přenáší pouze numerické údaje mezi zdrojovým a cílovým zařízením, adresové (AB) - přenáší pouze numerické údaje mezi zdrojovým a cílovým zařízením, řídící (CB – control bus) - přenáší signály pro řízení celé komunikace.

8 Druhy sběrnic není kompatibilní s ISA, tato sběrnice zanikla.
ISA (AT bus) uvedena firmou IBM v roce 1981, původně 8, později 16 bitová, měla svojí frekvenci, které se musel procesor přizpůsobit, byla pomalá (6 později 8 MHz). MCA není kompatibilní s ISA, tato sběrnice zanikla.

9 EISA 32 bitová sběrnice s taktem 33 MB/s (přibližně 8 MHz), je dražší, používá se pro Novell a Unix, je vhodná pro víceprocesorové systémy. Používá se pouze u serverů.

10 VESA (Local bus) 32 bitová lokální sběrnice, je tvořena přímo výstupem z procesoru, umí se přizpůsobit procesoru frekvencí i šířkou přenášených dat, výstupní frekvence procesoru se musí dělit třemi. Frekvence musí být vždy podělena tak, aby vyhovovala frekvenci procesoru.

11 PCI inteligentní sběrnice, slouží k propojení periferních zařízení, je 32 a 64 bitová s rychlostí přenosu 132 MB/s respektive 264 MB/s, což je 33 MHz. Netvoří přímo sběrnici procesoru, ale je spojujícím článkem mezi procesorovou sběrnicí a ostatními periferiemi, PCI má svůj BIOS, který se nastavuje v CMOS.

12 PC Cards určena pro PC Cards (PCMCIA), se svými parametry se vyrovná PCI (132 MB/s, 32b), používá se jako rozšíření PCI u notebooků, pro karty, které jsou zásuvné (paměť, síťová karta, modem, atd.), pracuje na 16b nebo 32b, napojení přes bridge (bridge Card bus) na PCI.

13 AGP Speciální sběrnice pro komunikaci s grafickou kartou, dovoluje současný přenos mezi procesorem, operační pamětí, grafickou kartou a PCI, přenosová rychlost až 264 MB/s, může pracovat přímo s operační pamětí.

14 USB Vnější sériová sběrnice, sjednocuje všechny porty a jejich velké množství konfigurací do jediného portu, lze řetězit až 127 periferií, může sloužit i k jejich napájení, USB 1.1 – přenosová rychlost až 1,5 MB/s USB 2.0 – přenosová rychlost až 60 MB/s.


Stáhnout ppt "Sběrnice."

Podobné prezentace


Reklamy Google