Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ"— Transkript prezentace:

1 HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ

2 Ukázka multimediálního pracoviště

3 Obecně přijímaná „definice“ počítače může vypadat takto: Počítač je technologické zařízení, jehož základem je základová deska s procesorem a paměťovými prvky, je osazeno pevným diskem, videokartou a dalšími součástmi, doplněno je obvykle monitorem a klávesnicí. Toto je však obvykle základní sestava, která má nejnutnější tedy univerzální konfiguraci. Aby se z tohoto počítače stal počítač multimediální, pak je prvním požadavkem vyšší výkon, to znamená rychlý procesor s větší propustností, dostatečná systémová paměť a co nejvyšší taktovací kmitočet. Dále dostatečně robustní pevný disk a dnes již samozřejmá DVD mechanika, pochopitelně i přepisovací mechanika CD-RW.

4 Vnitřek vlastního počítače musí především obsahovat výkonnou grafickou kartou osazenou dnes obvykle v AGP sběrnici. Ta by měla dovolit v nejvyšším počtu barev pracovat až do rozlišení 1 280 x 1 024 bodů při 100 Hz obnovovací frekvence. Na kartě by měla být vyrovnávací paměť a hardwarová podpora MPEG. Dále se předpokládá, že bude mít i grafické akcelerátory. Ke kvalitnímu zvuku je nutná špičková zvuková karta s pozlacenými cinchovými konektory a doplňkovým digitálním výstupem. Aby byl zvuk patřičně využit je vhodné doplnit PC o sestavu kreativních aktivních reproduktorů.

5 Především se jedná o videokartu, která zajišťuje přechod dat ze základní desky do monitoru. Základním údajem každé grafické karty je velikost její paměti (video-RAM). Kvalita videokarty ovlivňuje rychlost a množství barev zobrazení. Výkonný grafický procesor umístěný na videokartě nazývaný akcelerátor umožňuje odlehčení velkého procesoru a bývá obvykle rychlejší. Je uzpůsoben ke zpracovávání obrazových dat.

6 Zvuková karta, i když je dnes dodávána prakticky s každým počítačem, není standardní vybavení. Ale právě ona počítač oživí a zlidští. Zvukem může být hudba, mluvené slovo, vzorky zvuků hudebních nástrojů, cokoliv. Nedovedeme si představit počítače bez zvuku při hraní her, naší práci na počítači bez hudby apod.

7 Rolí síťové karty je příprava dat z počítače do síťového kabelu, posílat data do jiného počítače a kontrolovat tok dat mezi počítačem a kabelovým systémem. Síťovým kabelem musí protékat data v jediném toku bitů a vždy jen v jednom směru. Počítač data buď přijímá nebo vysílá. Síťová karta je osazena procesorem, pamětmi, propojkami a konektory rozhraní.

8 Modem je další příslušenství multimediálního počítače
Modem je další příslušenství multimediálního počítače. Samotný název je složen ze dvou slov MODuláror a DEModulátor. Což vlastně vyjadřuje vlastní činnost modemu a to je schopnost modulovat počítačová data na signál a posílat je po telefonní síti. Obráceně pak přijímat signál z telefonní sítě a demodulovat jej na počítačová data. Provedení modemu může být dvojí. Může se jednat o externí modem nebo modem interní (zabudovaný v počítači), nejčastěji PCI s přenosovou rychlostí 56 kb/s. Položme si otázku, jaký modem zvolit? Vnitřní modemy jsou levnější, jedná se v postatě o kartu vloženou do volného slotu.


Stáhnout ppt "HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ"

Podobné prezentace


Reklamy Google