Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace"— Transkript prezentace:

1 Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Základní pojmy

2 Blokové schéma počítače obr.č1

3 Popis blokového schéma PC
vstupní jednotka – slouží k zadávaní dat a instrukcí do počítače (kódování dat do elektronické podoby) paměť - slouží k uchování dat v průběhu jejich zpracování aritmeticko-logická jednotka - procesor, provádí základní – aritmeticko - logické operace (zpracování dat) výstupní jednotka - k zápisu nebo zobrazení zpracovaných dat (informuje o stavu řešení) řídící jednotka - vysílá řídicí signály a přijímá informační signály z ostatních jednotek, řídí průběh zpracování dat (řídí činnost počítače)

4 Hardware a software HARDWARE
technické vybavení počítače – zapojení elektronických součástek, které jsou schopny zpracovávat elektrické signály (vše, na co si můžeme sáhnout) SOFTWARE programové vybavení počítače - počítačové programy, které určují, co bude počítač zpracovávat (nehmotná složka)

5 Paměť počítače Typy pamětí: RAM – Random Access Memory – operační paměť umožňuje zápis i čtení zpracovávaných údajů, pouze dočasná. Po zapnutí počítače se do paměti ukládají důležité instrukce (ovladače, soubory operačního systému…) ROM - Read Only Memory - paměť, kde jsou obsaženy trvale uložené instrukce pro start počítače (i po vypnutí PC) - použití například pro uložení BIOSu (základní úroveň softwaru). CMOS - uložení aktuálního nastavení, konfigurace (informace o disku, disketové jednotce), datum a čas – případná úprava pomocí programu SETUP, který lze vyvolat při startu PC, musí být trvale pod napětím.

6 Hlavní a vyrovnávací paměť
CACHE - vyrovnávací paměť, kterou obsahují různé komponenty počítače. Vyrovnávají rozdíl v rychlosti zpracování dat mezi jednotlivými komponenty. Zrychlují činnost počítače. HDD – Harddisk - pevný disk – slouží k ukládání dat a instrukcí do počítače (softwaru). Hlavní paměť počítače o veliké kapacitě. Princip činnosti je založen na magnetickém záznamu informace na plotnu.

7 Procesor CPU, optická mechanika
CPU (Central Processing Unit) Je hlavní součástí počítače, jeho pracovní náplní je postupně načítat jednotlivé instrukce a na jejich základě pak vykonávat celý program. Mezi hlavní výrobce procesorů patří – Intel a AMD. Slouží k zapisování a čtení dat a instrukcí z optického disku CD,DVD a BD. K čtení a zápisu se využívá laser.

8 Základní deska (motherboard)
deska tištěných spojů, slouží jako nosič všech důležitých součástek - obsahuje procesor, paměti, sloty pro přídavné karty, sběrnice… Sběrnice (bus) – propojuje procesor s ostatními částmi PC, zabezpečuje komunikaci všech zařízení Obsahuje interní a externí konektory ( SATA, USB, LAN, 3,5 mm jack, COM/LPT….

9 Karty v počítači Síťová karta – pro připojení PC do sítě
Grafická karta – zpracování dat z procesoru na videosignál pro zobrazení na monitoru, výstup je zpravidla analogový, nebo digitální Zvuková karta - pro zpracování zvuku pro výstup na reproduktory nebo sluchátka nebo pro manipulaci se zvukem, převádí digitální data z PC na analogový signál nebo opačně Další karty: televizní……(karty se zasouvají do slotů)

10 Periferní zařízení Klávesnice – zadávání údajů do PC Monitor – zobrazení informací z PC Myš - zadávání dat do PC. Levé tlačítko – jeden klik = označení objektů, dvojí klik = spuštění akce. Pravé tlačítko – vyvolání nabídky s příkazy, které můžeme spuštěnému programu zadat. Scanner - vstupní zařízení, které snímá postupně obraz nebo text po částech a generuje analogové nebo číslicové signály odpovídající obrazu.

11 Další periferní zařízení
Reproduktory, Sluchátka - přídavné výstupní zařízení, fungující jako reproduktory třeba u rádia. Zvuk, který vydávají, se však vytváří uvnitř počítače. Převod dat do kvalitní zvukové podoby zprostředkovává zvuková karta. Modem - umožňuje připojit počítač na telefonní síť a přes ní přenášet data ( Internet) Mikrofon - Vstupní zařízení umožňující hlasový vstup. Je potřeba zvuková karta a správný software. Tiskárna - zařízení schopné zkopírovat informace z počítače na papír – jehličkové, inkoustové a laserové.

12 Fotografie komponentů počítače: obr. 2 - 7

13 Použitá literatura: M. Kuchař a kol.: Bible Hardwaru.Extra Publishing, s.r.o., 2008, ISBN , MK ČR 17010 obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 2 – 7 vlastní fotoarchiv


Stáhnout ppt "Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google