Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy Počítačů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy Počítačů."— Transkript prezentace:

1 Druhy Počítačů

2 Druhy počítačů

3 Osobní počítač Základní konstrukce je jednoduchá – základní deska s těmi nejzákladnějšími komponenty. Do ní se vkládají karty, pomocí kterých se přidávají vlastnosti. Jejich velikost se nechá lapidárně definovat jako vše od krabice od bot až po menší ledničku. Osobní počítač se dělí na vlastní počítač, monitor, klávesnici a případně další vstupní a výstupní zařízení (od myši a scanneru až po tiskárnu či externí faxmodem).

4 Osobní počítač - ukázka

5 Části počítače - hardware
krabice se zdrojem napětí (spínaný zdroj) základní deska (MotherBoard, MainBoard, ChipSet) - zde je umístěn procesor, paměť, sběrnice a rozhraní pro připojení dalších částí. procesor - provádí výpočty a na základě jejich výsledků rozhoduje o další práci, tím řídí celý počítač operační paměť (RAM) - jsou zde uloženy údaje o všech spuštěných programech a otevřených souborech, po vypnutí počítače nebo při resetu je paměť vymazána paměť (ROM) s programem BIOS, který zajišťuje základní fungování hardware a zavedení operačního systému sběrnice, která je vyvedena i na sloty a konektory pro připojení dalších zařízení řadič disků, disketových mechanik a portů pevný disk HDD, disketová mechanika FDD, CD ROM nebo CD-RW mechanika, DVD mechnaika grafická karta další rozšiřující karty - např. síťová, zvuková, televizní ... klávesnice monitor periférie - např. tiskárna, plotter, scanner aj.

6 Skříň počítače

7 Superpočítač Superpočítač = výkonný počítač:
Superpočítač by měl by mít alespoň řádově vyšší výpočetní výkon než běžné počítače. Používají se pro složité výpočetní úlohy, např. výzkum genomu, fyzikální modelování (např. modelování jaderných výbuchů, předpovídání počasí), kryptoanalýzu apod. např. počítač Deep Blue pro hraní šachů. způsobem návrhu superpočítačů je propojení velkého množství počítačových procesorů prostřednictvím speciální vysokorychlostní počítačové sítě, tzv. cluster. Mezi superpočítače lze zařadit i spojení velkého množství běžných osobních počítačů pomocí internetu. Nejznámější projekt tohoto druhu je který se zabývá analýzou signálů z radioteleskopu. Dosahuje výkonu přibližně 240 teraflops (biliónů operací za sekundu).

8 Superpočítač - ukázka

9 Sálový počítač Sálové počítače (velké železo):
Termín vytvořený během 70.let s úvodem menší, méně složité počítače takový jak DEC PDP-8 a PDP-11 série, který stal se známý jako minipočítače nebo jen minis z kterého potom vznikl sálový počítač. Robustnost a spolehlivost těchto systémů byla jeden z hlavních důvodů pro dlouhověkost této třídy počítačů. Sálové počítače často podporují tisíce současných uživatelů, kteří získají přístup přes “němé” terminály nebo emulace terminálu. Téměř všechny sálové počítače mají schopnost k běhu (nebo “hostitel”) rozmanité operační systémy

10 sálový počítač - ukázka

11 Další typy počítačů Přenosný počítač – notebook - přenosný model průmyslového počítače typicky s výklopným LCD displejem, Průmyslový počítač - použití v průmyslovém provozu s vyšší prašností a jinak ztíženými podmínkami (např. výrobní haly), Pracovní stanice - výkonný počítač pro náročnou práci. Typický je vysoký důraz na kvalitní zobrazovací systém, Server - počítač má důraz na disky a diskové operace, popřípadě připojení sdíleného zařízení (laserová tiskárna apod.) nebo server s výkonným procesorem. Herní počítač, grafický počítač apod.


Stáhnout ppt "Druhy Počítačů."

Podobné prezentace


Reklamy Google