Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MEIII - 2.1.5 Síťové aktivní prvky Obor:Mechanik Elektronik Ročník:3. Vypracoval:Bc. Martin Fojtík

3 Aktivní prvky kabeláže - Tyto prvky aktivně ovlivňují dění v síti, proto jim říkáme aktivní prvky. - Síťové komponenty, které se na přenosu dat aktivně nepodílejí, nazýváme prvky pasivními, např. kabely.

4 Zesilovač, opakovač (repeater) - Je nejjednodušším aktivním prvkem, protože pouze zesiluje (opakuje) jím procházející signál. - Konstrukčně se jedná o krabičku s dvěma stejnými konektory. Používá se tam, kde je kabel tak dlouhý, že by na jeho konci už nebyl dostatečně silný signál. - Nejčastěji jej najdeme u koaxiálních sítí.

5 Převodník (transceiver, media konvertor) - Je podobný zesilovači. - Kromě toho, že signál zesiluje, převádí jej ještě z jednoho typu kabelu na jiný, (např. kroucenou dvojlinku na optický kabel, koaxiální na AUI...).

6 Rozbočovač, koncentrátor (Hub) - Je nezbytným prvkem v sítích s hvězdicovou topologií. Jeho základní funkcí je rozbočování signálu neboli větvení sítě. Hub kromě větvení sítě umí i zesilovat a převádět signál. Často jsou v něm integrovány další aktivní prvky (především funkce mostu). Poznámka: Závěrem si dovolím poznámku k termínu hub. Je to výraz, kterým se v angličtině přeneseně označuje nějaké centrum, střed. To tedy odpovídá jádru (středu) počítačové sítě.

7 Přepínač (switch) Je dnes velmi používaným aktivním prvkem. Funkční je podobný mostu, ale filtraci packetů provádí mezi jednotlivými zdířkami. Komunikace pak může probíhat mezi více páry síťových karet (zdířek switche) současně.

8 Směrovač (router) Je zatím nejinteligentnějším aktivním prvkem, s nímž jsme se setkali. Pracuje na úrovni síťové vrstvy ISO/OSI. Shromažďuje informace o připojených sítích a pak vybírá nejvýhodnější cestu pro posílání paket. Má v sobě zabudovanou filtraci packetů, kterou doplňuje o inteligentní směrování. U LAN sítí se s ním nesetkáme často, typické je použití pro připojovaní k síti internetu.

9 Brána (Gateway) - Pracuje až na nejvyšší úrovni vrstvy ISO/OSI aplikační. - Slouží k připojování k síti LAN na cizí prostředí, například k sálovým počítačům IBM.

10 Přepínač (switch)

11 Použitá literatura ● Jaroslav Horák, Milan Keršláger, Počítačové sítě pro začínající správce,Computer Press,a.s Brno

12 Děkuji Vám za pozornost Bc. Martin Fojtík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google