Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síťové prvky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síťové prvky."— Transkript prezentace:

1 Síťové prvky

2 Síťové prvky Modulátory/demodulátory (modem) Opakovače (repeater)
Rozbočovač (hub) Přepínače (switch) Směrovač (router) Bezpečnostní zábrany (firewall) Vysílače/přijímače (transceiver)

3 Modem Modulátor/demodulátor
Modem je zařízení pro převod mezi analogovým a digitálním signálem a naopak. Modemy se používají především pro přenos digitálních dat pomocí analogové přenosové trasy. Přenosová trasa může být telefonní linka, koaxiální kabel, radiový přenos apod.

4

5 opakovač (repeater) Přijímá zkreslený, zašuměný nebo jinak poškozený signál a opravený, zesílený a správně časovaný ho vysílá dále, tak je možné snadno zvýšit dosah média bez ztráty kvality a obsahu signálu. příklad použití opakovače (na hranici stávajícího signálu základny)

6 Hub - rozbočovač Umožňuje větvení počítačové sítě a je základem sítí s hvězdicovou topologií. Chová se jako opakovač - veškerá data, která přijdou na jeden z portů zkopíruje na všechny ostatní porty, bez ohledu na to, kterému portu (počítači a IP adrese) data náleží. To má za následek, že všechny počítače v síti „vidí” všechna síťová data a u větších sítí to znamená zbytečné přetěžování těch segmentů, kterým data ve skutečnosti nejsou určena. Nástupcem síťových rozbočovačů jsou switche (přepínače), které síťový provoz inteligentně směrují. Používají se většinou v menších domácích nebo podnikových sítích, s tím, jak klesají ceny switchů (rok 2007) se huby pomalu přestávají vyrábět a prodávat.

7 Hub - rozbočovač

8 Switch (přepínač) spojuje komunikaci dvou a více zařízení v rámci jednoho nebo více segmentů sítě; odděluje síťový provoz (nezatěžuje ostatní části sítě); Switch obsahuje větší či menší množství portů (až několik stovek), na něž se připojují síťová zařízení nebo části sítě. Analyzují procházející pakety a podle informací v nich obsažených (adres, identifikátorů apod.) rozhodují, kam paket předat dál.

9 Switche (přepínače)

10 Router (směrovač) procesem zvaným routování přeposílá datagramy směrem k jejich cíli. spojuje dvě sítě a přenáší mezi nimi data; liší se od switche, který spojuje počítače v místní síti; (Představa: switche - silnice spojující všechna města ve státě a routery - hraniční přechody spojující různé země) obecně jako router může sloužit jakýkoliv počítač s podporou síťování a pro routování v menších sítích se často dodnes používají běžné osobní počítače; routovací funkce začaly přidávat ke switchům;

11 routery (směrovače) NAT router značky Linksys, používaný pro domácí a malé kancelářské sítě Malé routery, kombinované například s kabelovými nebo DSL modemy, eventuálně Wi-Fi přístupovými body, se stávají běžným vybavením domácností.

12 Firewall slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a/nebo zabezpečení; slouží jako kontrolní bod, který definuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje; umožňuje plnou nebo částečnou kontrolu nad příchozím/odchozím/průběžným provozem na počítači; má za úkol chránit počítač nejen před útoky zvenčí, ale i zevnitř (některé druhy virů/červů). hardwarový i softwarový

13 Příklad řešení počítačové sítě

14 Zdroje archiv J. Peterky –


Stáhnout ppt "Síťové prvky."

Podobné prezentace


Reklamy Google