Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci."— Transkript prezentace:

1

2  Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci podle určitých pravidel, za účelem sdílení, využívání společných zdrojů nebo výměny informací.  Historie sítí sahá až do 60. let 20. století, kdy začaly první pokusy s komunikací počítačů. V průběhu vývoje byla vyvinuta celá řada síťových technologií. V poslední době jsou všechny sítě postupně spojovány do globální celosvětové sítě Internet, která používá sadu protokolů TCP/IP.

3  LAN - Local Area Network (místní síť) označuje počítačovou síť, která pokrývá malé geografické území (např. domácnosti, malé firmy). Nejrozšířenějšími technologiemi v dnešních LAN sítích jsou Ethernet a Wi-Fi. V minulosti byly používány např. ARCNET a Token Ring.  WAN - Wide Area Network je počítačová síť, která pokrývá rozlehlé geografické území. Největším a nejznámějším příkladem sítě WAN je síť Internet.  MAN - Metropolitan Area Network (metropolitní sítě)  PAN - Personal Area Network (osobní síť)

4  Peer to peer - (rovný k rovnému). Každá stanice v síti může vyčlenit některý svůj prostředek ke sdílení. Jiná stanice může tyto prostředky používat, pokud si sdílený prostředek připojí a její uživatel zná případné heslo. Tento typ sítě v podstatě nelze centrálně spravovat.  Klient – server - Server poskytuje služby běžným stanicím – klientům (workstation, pracovní stanice). Serverů může být více typů podle poskytovaných služeb (souborový server, tiskový server atd).

5  Síťová karta - zařízení, které umožňuje připojit počítač k jiným počítačům pomocí počítačové sítě. Ve stolních počítačích má podobu karty, která se zasune do slotu základní desky nebo je na základní desce integrovaná

6  -Směrovače (router) -Přepínače (switch) -Koncentrátory a rozbočovače (hub) -Síťové mosty (bridge) -Měniče rozhraní (mediakonvertory) -Bezpečnostní zábrany (firewall) -Opakovače (repeater) -Modulátory/demodulátory (modem) -Vysílače/přijímače (transceiver)

7  Aktivní síťový prvek – zařízení, které vzájemně propojuje všechny komponenty počítačové sítě uvnitř budovy nebo areálu, jako jsou počítače, servery, tiskárny, IP telefony apod. -Směrovače (router) -Přepínače (switch) -Rozbočovače (hub)


Stáhnout ppt " Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci."

Podobné prezentace


Reklamy Google