Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť."— Transkript prezentace:

1 Počítačové sítě

2 je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť

3 Základní prvky sítě Počítače se síťovým adaptérem – pracovní stanice a servery. Komponenty umožňující propojení – přenosová média, pasivní prvky (konektory, zásuvky, …) a aktivní prvky sítě. Software, který umožňuje sdílení a přístup ke zdrojům – síťový operační systém. Společná sada pravidel, která definuje způsob komunikace v síti – komunikační protokoly.

4 Rozdělení sítí Podle rozlehlosti –LAN (lokální počítačové sítě (Local Area Network)), –MAN (metropolitní sítě (Metropolitan Area Network)), –WAN (rozlehlé datové sítě (Wide Area Network))‏ Podle topologie –sběrnicová (Ethernet), –kruhová (Token Ring), –hvězda (ARCnet)‏

5 Topologie sítě (uspořádání kabeláže)‏ Sběrnicová topologie: Ethernet Topologie se strukturovanou kabeláží (hvězda): Ethernet Kruhová topologie: Token Ring HUB

6 TopologieVýhodyNevýhody SběrnicováEkonomické využití kabelu. Média nejsou drahá a snadno se s nimi pracuje. Jednoduchá, spolehlivá. Snadno se rozšiřuje. Síť může při velkém provozu zpomalit. Problémy se obtížně izolují. Porušení kabelu může ovlivnit mnoho uživatelů. PrstencováRovnocenný přístup pro všechny počítače. Vyvážený výkon i při velkém počtu uživatelů. Selhání jednoho počítače může mít dopad na zbytek sítě. Problémy se obtížně izolují. Rekonfigurace sítě přeruší její provoz. HvězdicováSnadná modifikace a přidávání nových počítačů. Centrální monitorování a správa. Selhání jednoho počítače neovlivní zbytek sítě. Pokud selže centrální prvek, selže celá síť.


Stáhnout ppt "Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť."

Podobné prezentace


Reklamy Google