Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09 Socializace, sociální učení Téma sady:Pedagogika a psychologie Obor, ročník:Sociální činnost, 4. ročník Datum vytvoření:říjen 2013 Anotace:Pojem sociální učení, podmíněný reflex, Metodický obsah:Výklad nového učiva, pojmy, upevnění vědomostí

2 Sociální učení  Je způsob, kterým se jedinec učí přizpůsobovat požadavkům svého společenského prostředí a osvojuje si názory, hodnoty a postoje skupin a společnosti, ve které se vyvíjí.  Základem sociálního učení - podmíněné reflexy, dochází k posilování správného chování odměnou, trestá se nežádoucí chování.

3 Podmíněný reflex  Je individuální zkušeností získaná odpověď organismu na podmíněný podnět, to umožňuje organismu přizpůsobit se prostředí (na rozdíl od zvířat a dětí u dospělého člověka je vytváření omezené).

4 Podmíněný reflex Obr. 1 Podmíněný reflex [1]

5 Formy sociálního učení 1.Přímé posilování 2.Napodobování 3.Identifikace se vzorem

6 Přímé posilování Učení odměnou a trestem  Dítě se chová tak, jak ho za jeho chování odměňuje dospělý.  Reaguje na to, co považuje dospělý za žádoucí a co za nežádoucí.

7 Napodobování  Jedinec opakuje po někom tu činnost, za kterou je odměňován.  Není vždy nutné, aby napodobené chování bylo odměňováno.  Stačí, aby viděl, že toto chování je odměňováno u někoho jiného.  Člověk napodobuje chování lidí, kteří jsou starší, zručnější, inteligentnější, mají lepší sociální postavení.

8 Identifikace se vzorem, příčiny  Je také způsob napodobování, jedná se o úplné převzetí všech způsobů chování jednotlivce, který se mi stal vzorem.  Příčiny identifikace: 1. sekundární (druhotné) posilování - člověk si určitou osobu určí jako model, protože ho tato osoba často odměňuje 2. zástupné posílení zvolím si jako model tu osobu, která je odměňována

9 Příčiny identifikace (dokončení) 3. anticipace trestu (předjímání, předcházení) - za model si zvolím tu osobu, u níž se obávám, že by mě mohla potrestat, nebo že mi odepře svojí náklonnost 4. zvolím si jako model osobu, která má moc, kterou bych sama chtěla mít 5. zvolím si za model osobu, která má nějaký rys, který mám já sama

10 Otázky a úkoly 1. Co je sociální učení a co tvoří jeho základ? 2. Vyjmenujte formy sociálního učení. 3. Tyto formy učení popište.

11 Použitá literatura a obrázky VÁGNEROVÁ M. Úvod do psychologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2001, 210 s. ISBN 80-246-0015-3. HELUS, Z. Psychologie pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 119 s. ISBN 80-716-8245-4. HARTL P.; HARTLOVÁ H. Psychologický slovník.1. vyd. Praha: Portál, 2000, 774 s. ISBN 80-7178-303-X. Použitý obrázek: [1] Metodický portál. In: www.rvp.cz [online]. [cit. 2013-11-04]. Dostupné z: http://clanky.rvp.cz/soubor/02808-p2.gifwww.rvp.cz

12 Použité zdroje Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09."

Podobné prezentace


Reklamy Google