Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_DANE_A_FINANCE_18 Ostatní daně Téma sady:Daně a finance Obor, ročník:Ekonomické lyceum, Obchodní akademie, 3. a 4. ročník Datum vytvoření:duben 2013 Anotace: Základná přehled ostatních daní (spotřební daň, silniční daň, daň z nemovitosti, daň dědická a darovací, z převodu nemovitostí, ekologické daně) Metodický obsah: Výklad nového učiva, vysvětlení základního principu těchto daní. Součástí prezentace jsou otázky zaměřené především na hledání v zákonech.

2 Spotřební daň Nepřímá a selektivní daň Vztahuje se na výrobky, jejichž spotřebu má společnost zájem omezovat Přináší snadné a výrazné příjmy do státního rozpočtu Plátcem jsou výrobci event. dovozci Poplatníkem spotřebitelé Jste poplatníkem spotřební daně?

3 Spotřební daň Vztahuje se na: minerální oleje Jak vysoká daň je u motorového benzínu? líh a lihoviny Na čem závisí sazba daně u lihovin? piva a vína Je rozdíl mezi sazbou pro malé a velké pivovary? tabákové výrobky. Jak velké je daňové zatížení u cigaret?

4 Silniční daň Předmětem daně jsou vozidla, která jsou určena nebo používána k podnikání. Poplatníkem je majitel vozidla nebo zaměstnavatel (pokud své vozidlo použije zaměstnanec pro služební cestu). Základem daně je hmotnost v tunách a počet náprav u nákladních automobilů, u osobních automobilů objem motoru. Vypočítejte daň pro nový osobní automobil s objemem motoru 2 500 cm 3.

5 Daň z nemovitosti Daň z pozemků a ze staveb Poplatníkem daně jsou vlastníci Výše daně je závislá na řadě faktorů Na čem závisí výše daně? Daňové přiznání se podává pouze jednou (pokud nedojde k podstatné změně), v dalších letech se daň pouze platí V jakém měsíci je daň splatná?

6 Daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí jsou upraveny jedním zákonem Dědická daň: předmětem daně je zděděný majetek poplatníkem je dědic základem daně je cena majetku. Darovací daň: předmětem daně je dar poplatníkem je příjemce daru základem daně je hodnota daru. Daň z převodu nemovitosti: předmětem daně je prodej nemovitosti poplatníkem je většinou prodávající základem daně je prodejní cena nebo cena stanovená znalcem.

7 Ekologické daně Zákon č. 261/2007Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů Daň ze zemního plynu Daň z pevných paliv Daň z elektřiny Je vaše rodina poplatníkem ekologické daně?

8 Odpovědi na otázky Spotřební daň Jste poplatníkem spotřební daně? (Určitě ano, pokud kouříte či konzumujete alkohol.) Jak vysoká daň je u motorového benzínu? (12,84 Kč/l) Na čem závisí sazba daně u lihovin? (Na obsahu lihu) Je rozdíl mezi sazbou pro malé a velké pivovary ? (Ano, menší pivovary mají nižší daň.) Jak velké je daňové zatížení u cigaret?(1,30 Kč/ks)

9 Odpovědi na otázky Daň silniční Vypočítejte daň pro nový osobní automobil s objemem motoru 2 500 cm 3. (Sazba daně 3 600 Kč za rok, sleva 48 %, daň je 1 872 Kč.) Daň z nemovitosti Na čem závisí výše daně? (Na řadě okolností, například na velikosti pozemku čí stavby, na počtu podlaží, na využití, na tom, kde se nachází…) V jakém měsíci je daň splatná? (Do konce května následujícího roku.)

10 Odpovědi na otázky Ekologická daň Je vaše rodina poplatníkem ekologické daně? (Určitě ano, tedy pokud máte zavedenou elektřinu.)

11 Prameny a literatura Zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních Zákon ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitosti Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Vybraná ustanovení zákona č. 261/2007 Sb., „Energetické daně“ Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google