Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anorexie HANA Pešková, 8.A zš Chomutov, HORNICKÁ 4583.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anorexie HANA Pešková, 8.A zš Chomutov, HORNICKÁ 4583."— Transkript prezentace:

1 Anorexie HANA Pešková, 8.A zš Chomutov, HORNICKÁ 4583

2 Poruchy příjmu potravy se vyskytují převážně u dívek a mladých žen. Jejich nejčastějšími formami jsou mentální anorexie nebo mentální bulimie. Jde o poruchy, které spočívají v tom, že pacientky jsou nepřiměřeným způsobem zaměřeny na své tělo, hmotnost a příjem potravy. Cílem obou syndromů je štíhlost. Hlavní příčinou je strach z tlouštky. V případech mentální anorexie jde především o extrémní omezování příjmu potravy, u mentální bulimie o extrémní přejídání spojené s vůlí vyvolávaným zvracením.

3 Odlišení determinujících rizikových faktoru od vlastních projevu poruchy, vázaných na malnutrici a specifickou psychopatologii, je nesnadné zejména u pacientek s delším trváním poruchy. Příčiny poruch příjmu potravy představují vzájemnou interakci biologických, psychologických, rodinných a sociokulturních faktoru. Rizikové faktory významné pro vznik poruchy mají kumulativní charakter.

4 Některé rizikové faktory mohou být společné pro všechny formy poruch příjmu potravy (např. sociokulturně podmíněné zaměření na tělo, štíhlost a diety), jiné rizikové faktory mohou být specificky vázané na odlišné formy poruch příjmu potravy (např. rozdílné osobnostní a rodinné vzorce u anorektických nebo bulimických pacientek). Rizikovým faktorem jsou traumatické zážitky, spojené s tělem, jídlem a sexualitou. Tyto zážitky mohou působit v koincidenci s vývojovým obdobím, kdy např. nevhodný sexuální zážitek může být v mladším školním věku potlačený a v nastupující adolescenci se začne připomínat s obnoveným traumatizujícím dopadem na prožívání těla a jeho sexuálních projevů.

5 Odmítáním udržovat svou tělesnou hmotnost na či nad minimální váhou vzhledem k věku a výšce, klesne pod 17,5. Nízkou hmotnost si nemocný způsobuje sám - odmítáním jídla, cvičením, zvracením či užíváním projímadel. Odmítáním udržovat svou tělesnou hmotnost na či nad minimální váhou vzhledem k věku a výšce, klesne pod 17,5. Nízkou hmotnost si nemocný způsobuje sám - odmítáním jídla, cvičením, zvracením či užíváním projímadel. Intenzivní strach z přírůstku hmotnosti navzdory podváze. Intenzivní strach z přírůstku hmotnosti navzdory podváze. Popírání tělesné podváhy, narušené vnímání svého těla - navzdory podváze si připadá nemocný normální či tlustý. Popírání tělesné podváhy, narušené vnímání svého těla - navzdory podváze si připadá nemocný normální či tlustý. Tělesná hmotnost či stavba těla má nepatřičný vliv na sebevědomí. Tělesná hmotnost či stavba těla má nepatřičný vliv na sebevědomí. U dívek a žen ve fertilním věku amenorhea - nepřítomnost nejméně tří po sobě jdoucích menstruačních cyklů. U dívek a žen ve fertilním věku amenorhea - nepřítomnost nejméně tří po sobě jdoucích menstruačních cyklů.

6

7 Tato dívka byla kdysi velice šikovná modelka v Kanadě, kde se modelingu věnovala 10 let. Tato dívka byla kdysi velice šikovná modelka v Kanadě, kde se modelingu věnovala 10 let. Poté co začala mluvit o tom že musí zhubnout, když začala vypadat opravdu zle, musela odejít z práce. To jí bylo asi 21 let. Teď po 6 letech vypadá takhle a její stav se jen zhoršuje. Jestli se z toho někdy dostane ? Tak to ona sama neví.

8 Začalo to v mých 14-ti letech, kdy jsem si řekla, že už dál přibírat nechci. Nedošlo mi, že právě to k dospívání patří. Prostě jsem nechtěla být tlustá jako celá moje rodina. Začalo to v mých 14-ti letech, kdy jsem si řekla, že už dál přibírat nechci. Nedošlo mi, že právě to k dospívání patří. Prostě jsem nechtěla být tlustá jako celá moje rodina. Mívala jsem 160 cm a 45 kg... do té doby relativně spokojená, ale jakmile váha začínala jít k 50... prostě tragédie. Mívala jsem 160 cm a 45 kg... do té doby relativně spokojená, ale jakmile váha začínala jít k 50... prostě tragédie. Začala jsem víc myslet na to,co jím, jestli dostatečně cvičím... a skončilo to tak, že momentálně- v 19-ti letech nemyslím na nic jiného. Padají mi vlasy, lámou se mi nehty, zuby se tak nějak začínají pomalu ale jistě drolit... a menstruaci nemám už asi půl roku vůbec... Padají mi vlasy, lámou se mi nehty, zuby se tak nějak začínají pomalu ale jistě drolit... a menstruaci nemám už asi půl roku vůbec... Prošla jsem obdobím, kdy jsem vyrostla a zároveň zhubla na 42 kg při výšce 164... a také obdobím, kdy jsem se nenáviděla ještě o něco víc, jestli to jde... přejídala jsem se a zvracela... váha šla až na šílených 52 kilo... strávila jsem hodiny s hlavou nad záchodovou mísou, abych dostala všechno ven... moje mládí se opravdu doslova ztrácelo v hajzlu.... Prošla jsem obdobím, kdy jsem vyrostla a zároveň zhubla na 42 kg při výšce 164... a také obdobím, kdy jsem se nenáviděla ještě o něco víc, jestli to jde... přejídala jsem se a zvracela... váha šla až na šílených 52 kilo... strávila jsem hodiny s hlavou nad záchodovou mísou, abych dostala všechno ven... moje mládí se opravdu doslova ztrácelo v hajzlu....

9 Mít anorexii a dožit se více jak 50 let je velice vzácné ale, ne nemožné a nemožné není ani ubránit se ji nebo dokonce nad ni zvítězit, mysli na to až se ráno podíváš do zrcadla : D Mít anorexii a dožit se více jak 50 let je velice vzácné ale, ne nemožné a nemožné není ani ubránit se ji nebo dokonce nad ni zvítězit, mysli na to až se ráno podíváš do zrcadla : D


Stáhnout ppt "Anorexie HANA Pešková, 8.A zš Chomutov, HORNICKÁ 4583."

Podobné prezentace


Reklamy Google