Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 12.11.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 12.11."— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 12.11. 2015

2

3 Alkohol v lidském těle Alkohol se po požití dostává do žaludku a pak do tenkého střeva. V tenkém střevě se vstřebává až 80 % alkoholu. Krví se následně dostane alkohol do celého těla, všech orgánů a mozku. Alkohol působí na každého jinak. Především povzbudivě nebo může zklidňovat. Po požití více alkoholu může mít člověk problémy s řečí a rovnováhou. Při požití více než 1‰ se dá mluvit o otravě alkoholem.

4 Stupně otravy alkoholem Stupeň 1.: rozrušení (1 – 2 ‰) – způsobuje neklid, potíže s řečí nebo nadměrné sebevědomí Stupeň 2.: Omámení (2 – 2,5 ‰) – způsobuje agresivitu, svalovou slabost, zúžení zornic nebo ztrátu paměti Stupeň 3.: Ztráta vědomí (2,5 – 4 ‰) – způsobuje otupělost, ztrátu vnímání, šok nebo rozšíření zornic Stupeň 4.: Ztráta schopnosti dýchat (4 a více ‰) – způsobuje kóma, šok, absenci reakce zornic, narušení přirozeného dýchání hypotermii nebo smrt

5 Zbavování se alkoholu Aby se alkohol dostal z těla ven, přemění se na acetaldehyd (látka, po které má člověk kocovinu) a pak na kyselinu octovou, kterou člověk vyloučí z těla ven. Metabolizace alkoholu probíhá z 60–90 % v játrech a průměrná rychlost odbourávání alkoholu z těla dospělého muže, který váží 85kg je 0,1-0,8‰ za hodinu (u žen je to o 15% méně). Množství alkoholu nemá na odbourávání vliv, ale má na něj vliv zdravotní stav a některé léky.

6 Odkazy Pozadí 1. snímku Pozadí 2. snímku Obrázek Obsah Pozadí 7. snímku

7


Stáhnout ppt "Vypracoval: Pavel Krajčovič Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 12.11."

Podobné prezentace


Reklamy Google