Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným."— Transkript prezentace:

1 GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Prohlédněte si následující animace. Co mají společného jevy, které se za chvíli objeví? Pustíme-li kterýkoliv předmět, padá k zemi.

3 Jistě znáte historku o tom, jak kdysi mladý muž jménem Isaac Newton (později slavný vědec) usnul pod jabloní. Spokojeně prý podřimoval, když tu se uvolnilo jablíčko, snad červivé či přezrálé, a spadlo mladíkovi rovnou na hlavu. Ten se lekl, vyskočil a zamyslel se nad tím, proč vlastně všechny předměty padají k zemi a jestli podobným způsobem „nepadá“ i Měsíc. Nevíme, zda to bylo přesně takhle. Jisté však je, že ve věku 23 let na farmě své matky položil Isaac Newton základ teorie o gravitaci.

4 Země působí na každé těleso přitažlivou silou, která se nazývá gravitační síla. V jakém směru působí Země na tělesa gravitační silou? Směr, ve kterém Země působí, nazýváme svislý směr. (do středu Země )

5 Příklad využití gravitační síly v praxi = OLOVNICE.

6 Země působí gravitační silou nejen na tělesa na jejím povrchu, ale i na všechna tělesa v jejím okolí, např. na padák, vodopád. Okolo Země je gravitační pole. Na každé těleso v něm působí svisle dolů gravitační síla.

7 Přitahuje Země každé těleso stejně velkou silou? Experiment se závažími (viz učitelský stůl): Čím je hmotnost tělesa větší, tím větší gravitační silou na něj Země působí.

8 Co zjistil anglický fyzik I. Newton o gravitační síle? 1643 - 1727 Zabýval se studiem pohybu planet, účinků gravitace a světelných jevů. Formuloval zákony pohybu těles (Newtonovy pohybové zákony a zákon všeobecné gravitace), tzv. Newtonův gravitační zákon. Gravitační silou se vzájemně přitahují každá dvě tělesa, např. stůl a židle. Proč však nepozorujeme účinky těchto sil? - hmotnost

9 Gravitační síla se zmenšuje se vzdáleností. Např. ve výšce asi 6400 km nad povrchem Země jsme přitahováni 4x menší gravitační silou než na povrchu! Např. ve výšce asi 13 000 km nad povrchem Země jsme přitahováni 9x menší gravitační silou než na povrchu! Zajímavosti : - jak je to ve vesmíru (Země - Slunce) - jak je to na Měsíci

10 Otázky k procvičení: 1. Proč padají dešťové kapky k Zemi? 2. Jakou silou a v jakém směru působí Země na všechna tělesa? 3. Jak se projevuje gravitační pole Země? Uveď několik příkladů změn, které by nastaly, kdyby kolem Země nebylo gravitační pole. 4. Na čem závisí gravitační síla? Vysvětli na příkladech.

11 Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným."

Podobné prezentace


Reklamy Google