Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík."— Transkript prezentace:

1 F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík

2 V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ PRUŽIN Co nastane, pokud natáhneme pružinu mezi dvě židle? Pružina se natáhne a naklání jednu nebo druhou židli. Židle na sebe působí vzájemnou silou. Tato síla se nazývá mechanická.

3 V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ VZDUCHU A PRSTU Co nastane při stlačení pístu injekční stříkačky se vzduchem a po opětovném uvolnění? Píst se stlačí a po uvolnění opět vrátí do původní polohy. Prst působí na píst a stlačený vzduch na píst také.

4 V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ MAGNETU A KOVOVÉHO VÁLEČKU Co nastane pokud položíme na stůl ocelový váleček a blízko něj magnet na dvou kulatých tužkách? Váleček i magnet se k sobě přitahují magnetickou silou.

5 V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ PAPÍRU A OBALU Co nastane, pokud přetřeme tenkým listem papíru několikrát plastový obal učebnice a dáváme je pomalu od sebe? Papír se lepí k obalu a obal k papíru. Vzájemně se přitahují elektrickou silou.

6 V ZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ Z EMĚ A PŘEDMĚTŮ Co nastane pokud jakýkoliv předmět pustíme z ruky? Spadne na zem. Země ho přitahuje gravitační silou. Ač to není patrné, i tento předmět přitahuje Zemi. Země ho ovšem přitahuje o tolik více, že působení předmětu na Zemi není patrné. Co přitahuje Zemi tak, že je to patrné? Slunce.

7 P ŮSOBÍ - LI JEDNO TĚLESO NA DRUHÉ, PŮSOBÍ I DRUHÉ TĚLESO NA PRVNÍ. P ŮSOBENÍ TĚLES JE VŽDY VZÁJEMNÉ. P RO PŘESNĚJŠÍ POPIS VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ TĚLES UŽÍVÁME VE FYZICE SLOVO SÍLA.

8 V ZÁJEMNÝM SILOVÝM PŮSOBENÍM SE MŮŽE ZMĚNIV TVAR TĚLESA NEBO POHYB TĚLESA. T ĚLESA NA SEBE MOHOU PŮSOBIT PŘI DOTYKU NEBO „ NA DÁLKU “.

9 D RUHY SIL Jaká síla působí při vzájemném působení dvou těles? (například propojených pružinou jako židle v první ukázce) Mechanická síla Jaká síla působí při vzájemném působení magnetu a kovových předmětů? Magnetická síla Jaká síla působí při vzájemném působení papíru a plastového obalu po vzájemném tření? Elektrická síla Jaká síla působí na veškeré předměty na Zemi? Gravitační síla


Stáhnout ppt "F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík."

Podobné prezentace


Reklamy Google