Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F YZIKA Měření síly. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z ÁVAŽÍ NA PRUŽINĚ Co nastane, pokud zavěsíme na pružinu postupně jedno, dvě, tři a čtyři stejná závaží.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F YZIKA Měření síly. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z ÁVAŽÍ NA PRUŽINĚ Co nastane, pokud zavěsíme na pružinu postupně jedno, dvě, tři a čtyři stejná závaží."— Transkript prezentace:

1 F YZIKA Měření síly. Vypracoval: Lukáš Karlík

2 Z ÁVAŽÍ NA PRUŽINĚ Co nastane, pokud zavěsíme na pružinu postupně jedno, dvě, tři a čtyři stejná závaží. Kolikrát se zvětšil počet závaží, tolikrát se zvětšilo prodloužení pružiny.

3 P RODLOUŽENÍ PRUŽINY Počet závaží01234 Prodloužení pružiny 0 cm2 cm4 cm6 cm8 cm

4 P RODLOUŽENÍ PRUŽINY JE PŘÍMO ÚMĚRNÉ SÍLE, KTEROU ZÁVAŽÍ NATAHUJÍ PRUŽINU. P RODLOUŽENÍ PRUŽINY JE TOLIKRÁT VĚTŠÍ, KOLIKRÁT VĚTŠÍ SILOU JE PRUŽINA NAPÍNÁNA. P ROTO LZE PRUŽINU VYUŽÍT K MĚŘENÍ SÍLY.

5 S ÍLA Pro měření síly byla mezinárodně dohodnuta jako jednotka síly taková síla, kterou je k Zemi přitahováno závaží o hmotnosti 100 gramů. Tato jednotka byla na počest anglického vědce I. Newtona nazvána newton. Užíváme pro ni značku N.

6 S ILOMĚR Na vedlejším obrázku je řez pružinovým siloměrem. Při měření siloměrem si musíme dát pozor, abychom neměřili větší hodnoty než na jakou je siloměr určen. Mohlo by dojít k jeho poškození. 1N 2N 3N 4N háček pružina stupnice obal háček


Stáhnout ppt "F YZIKA Měření síly. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z ÁVAŽÍ NA PRUŽINĚ Co nastane, pokud zavěsíme na pružinu postupně jedno, dvě, tři a čtyři stejná závaží."

Podobné prezentace


Reklamy Google