Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda TÉMA: Opakování - Vzájemné působení těles ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1427

2 ANOTACE: Určeno žákům 6. ročníku Opakování – Síla – vzájemné působení těles 7 opakovacích listů 1 snímek se zadáním testu Snímek č.3 - Žáci po spuštění prezentace spatří obrázky, kde tělesa konají práci - po kliknutí se jim zobrazí definice síly a její značka Snímek č.4 -Na tomto snímku, žák uvidí obrázek na kterém se mu znázorní síla F1 po kliknutí text a dalším kliknutím síla F2 opět s textem - Po dalším kliknutí se žákovi zobrazí dvě definice popisující sílu - Stejným způsobem jsou dělány snímky 5,6 a 7. Snímek č.8 - Zde se žákovi zobrazí celkové shrnutí předešlých snímků a zobrazení obrázků Snímek č.9 - Kliknutím se zobrazí otázka a následným kliknutí obrázek z kterého mají poznat deformaci tělesa - Kliknutí myši zobrazí text a další obrázek s textem Snímek č.10 - Zadání testu

3 Síla = Síla = fyzikální veličina, která popisuje vzájemné působení těles Sílu F Sílu ve fyzice značíme písmenem F

4 F2 F1 Ruka působí silou na hůl a hůl působí silou na ruku. VZÁJEMNÉ Působení těchto dvou těles je VZÁJEMNÉ!!!!! Jak velkou silou působíme na těleso, tak stejně velkou silou působí těleso na nás.

5 F1 F2 Ruka působí silou na peropero působí silou na ruku. VZÁJEMNÉ Působení těchto dvou těles je VZÁJEMNÉ!!!!!

6 F2 F1 Člověk působí silou na židli a židle působí silou na člověka. VZÁJEMNÉ Působení těchto dvou těles je VZÁJEMNÉ!!!!!

7 F2F1 Tenisový míček působí silou na raketu a raketa působí silou na tenisový míček VZÁJEMNÉ Působení těchto dvou těles je VZÁJEMNÉ!!!!! Jak velkou silou působíme na těleso, tak stejně velkou silou působí těleso na nás.

8 silou velkou silou Působí-li jedno těleso na druhé těleso silou, působí současně i to druhé na to první stejně velkou silou. VZÁJEMNÉ Působení těles je vždy VZÁJEMNÉ !!!!!!!!!

9 Vzájemným působením dochází buď ke změně: a)tvaru (k deformaci) b) pohybu Na obrázku pozorujte strom !!

10 1. Co je to síla? 2. Vysvětli vzájemné působení u pružiny a prstu. 3. Jaké jsou účinky síly? 4. Čím na sebe dvě tělesa působí? 5. Kdy je působení těles vzájemné? 1. Když na sebe působí dvě tělesa silou říkáme, že jejich působení je............. 2. Jakým písmenem značíme sílu? 3. Doplň větu: Působí-li jedno těleso na.....................působí.............................. 4. Napiš jeden příklad vzájemného působení těles. 5. Když působím na těleso silou, působí na mě těleso stejně velkou silou?

11 Ilustrace: http://office.microsoft.com KOLÁŘOVÁ, Doc. RNDr.Růžena; BOHUNĚK, CSc. PaedDr Jiří. Fyzika pro 6.ročník Základní školy. Tiskárny Havlíčkův Brod : Prometheus, 2003. 159 s. RAUNER, Doc. Dr. Ing. Karel, et al. Fyzika učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2004. 119 s.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku."

Podobné prezentace


Reklamy Google