Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce12. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce12. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření."— Transkript prezentace:

1 AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce12. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření Název výukového materiáluHmotnost IdentifikátorVY_32_INOVACE_PreJa15 Anotace Prezentace určená ke shrnutí učiva o hmotnosti, k opakování učiva.

2 HMOTNOST „Kolik váží?“

3 Hmotnost Je fyzikální veličina, kterou značíme m. Vyjadřuje množství látky v tělese. Čím se liší obrázek a od obrázku b?

4 Jednotky hmotnosti Základní jednotkou hmotnosti je kilogram kg. Mezinárodní prototyp 1 kilogramu je válec ze slitina platiny a iridia, uložený v mez. ústavu pro míry a váhy v Sévres u Paříže.

5 Další jednotky tuna 1 t = 1 000 kg gram 1 g = 0,001 kg miligram 1 mg = 0,000 0001 kg V běžném životě se setkáváme s dekagramem (1 dag = 10 g) a metrickým centem ( 1 q = 100 kg). Ve fyzice se tyto jednotky nepoužívají.

6 Měření hmotnosti Hmotnost těles se měří s využitím gravitační síly. Pro měření se používají váhy. Váhy mohou využívat závaží např. váhy s miskami, praktičtější jsou váhy založené na protažení nebo ohýbání pružných těles. Ve fyzice hmotnost těles porovnáváme na rovnoramenných vahách.

7 Rovnoramenné váhy

8 Na rovnoramenných vahách měříme hmotnost tím, že porovnáváme hmotnost těles s hmotností závaží, kterou známe. Sada závaží:

9 Měření hmotnosti pevného tělesa Vážené těleso klademe na levou misku, závaží na pravou misku. Součet hmotností všech závaží na misce se rovná hmotnosti váženého tělesa.

10 Měření hmotnosti kapalného tělesa Při měření kapalného tělesa postupujeme: 1.Určíme hmotnost nádoby m 1 2.Určíme hmotnost kapaliny s nádobou m 2 3.Hmotnost kapaliny m vypočítáme m= m 2 – m 1

11 Použité materiály: Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, SPN Praha 1981 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, Nakladatelství Prometheus, spol. s. r. o. 2003 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2004 Obrázky – fitactiv.cz doplnkydomova.cz lentz-dualit..cz avicenna.cz donacky.cz Fyzika a chemie pro každého – Hmota a energie, Nakladatelství Václav Svojtka & Co., 1998


Stáhnout ppt "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce12. 3. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření."

Podobné prezentace


Reklamy Google