Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření23.9.2011 Datum ověření ve výuce1.2.2012 Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření23.9.2011 Datum ověření ve výuce1.2.2012 Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie."— Transkript prezentace:

1 HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření23.9.2011 Datum ověření ve výuce1.2.2012 Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie TémaAnorganická chemie Název výukového materiáluHydroxidy IdentifikátorVY_32_INOVACE_CH16 Klíčová slovahydroxid, název, vzorec AnotacePrezentace je určena k procvičování hydroxidů.

2 HYDROXIDY

3 Čím vyčistit zanesený odpad? stává se to v domácnosti docela často – voda v umyvadle nebo ve vaně neodtéká. Nyní se dozvíme něco o chemické látce, která bez práce dokáže zanesený odpad vyčistit.

4 Hydroxid sodný NaOH je žíravá látka snadno navlhá, říkáme tedy, že je hygroskopický vyrábí se ve formě peciček, šupinek nebo tzv. mikroperlí

5 při rozpouštění hydroxidu sodného ve vodě dochází ke štěpení jeho molekul. Vznikají ionty – kation sodný Na + a anion hydroxidový OH -. Patří tedy rovněž mezi zásady.

6 Použití hydroxidu sodného hydroxid sodný se používá k výrobě mýdel a sloučenin, které jsou součástí zubních past a pracích prášků je obsažen v prostředcích k odstraňování starých nátěrů ! Při práci s roztoky všech hydroxidů je nutné používat ochranný oděv, gumové rukavice a ochranné brýle či štít.

7 Prohlédněte si hydroxid sodný. Zaměřte se na jeho vzhled, skupenství a barvu. Jaké vlastnosti hydroxidu sodného jste pozorovali?

8 Hydroxid vápenatý Ca(OH) 2 známý též pod názvem hašené vápno je to žíravá látka Prohlédněte si vzorek hydroxidu vápenatého. Zaměřte se na jeho vzhled, skupenství a barvu. Jaké vlastnosti hydroxidu vápenatého jste pozorovali?

9 směs hydroxidu vápenatého a vody nazýváme vápenné mléko. Jeho přefiltrováním získáme čirý roztok hydroxidu vápenatého. Ten nazýváme vápenná voda.

10 Ve vodném roztoku se molekula hydroxidu vápenatého štěpí na ionty – kation vápenatý a anionty hydroxidové. Ve které oblasti a k jakým účelům se hlavně používá hydroxid vápenatý – hašené vápno?

11 Zdroje – obrázky: Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006.


Stáhnout ppt "HYDROXIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření23.9.2011 Datum ověření ve výuce1.2.2012 Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie."

Podobné prezentace


Reklamy Google